Hírek

2007.09.19. 18:34

Zuschlag János lakat alatt

Bilincsben hozták ki szerdán a Kecskeméti Városi Ügyészség épületéből Zuschlag Jánost. A kiskunhalasi szocialista politikust őrizetbe vették és nagy kárt okozó csalással gyanúsítják.

Miklós László

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Ha bűnös, 5 és 20 év közötti büntetésre számíthat a politikus
[/caption]Eredetileg csupán egy újabb kihallgatásra érkezett ügyvédjével szerda reggel Kecskemétre az egykori országgyűlési képviselő, akit különösen nagy kárt okozó csalással gyanúsítanak. Az ügyészség előtt álló újságírók azonban már sejtették, hogy valami készül, amikor a kihallgatás megkezdése után egy járőrautó tolatott be két rendőrrel a Mátyási utcai épület udvarába. Aztán kicsit később még két rendőr érkezett, majd kisvártatva felemelkedett a zsalus garázsajtó, és kigördült az utcára a rendőrautó: a négy rendőr ült benne, és hátul középen a megbilincselt halasi politikus. Mögöttük egy másik autóval a kecskeméti ügyészek. A Batthyány utcai rendőrségi székházhoz hajtottak, és felkísérték a fogdába Zuschlagot.

„A kihallgatáson közöltük vele, hogy a terhére rótt bűncselekményt az ügyészség gyanúja szerint bűnszervezetben követte el”– nyilatkozta utóbb dr. Szabó Ferenc Bács-Kiskun megyei főügyész-helyettes. „Így a várható büntetés is jelentősebb: öt és húsz év szabadságvesztés közötti lehet, ha a bíróságon bebizonyosodik a gyanúsított bűnössége. Mivel mostantól nem zárható ki annak veszélye, hogy elszökik, elrejtőzik, valamint, hogy meghiúsítja az eljárást, ezért vettük őrizetbe. Ez ellen ő és ügyvédje is panaszt tett.”
 
Ami tegnap történt, az csattanós ügyészi válasznak tekinthető azokra a kijelentésekre, amiket Zuschlag János néhány napja újságírók előtt tett. Arról beszélt, hogy nincs Zuschlag-ügy, nincs bűncselekmény – úgy kell felfogni a nyomozást, mint amikor egy cégnél az APEH a számlákat ellenőrzi.
Tény: meglehetősen hosszú út vezetett a nyomozás elrendelésétől a tegnapi kényszerintézkedésig. A Zuschlag-ügyet – mint annak idején beszámoltunk róla – 2005 nyarán a Kiskunhalasi Városi Ügyészség rutinellenőrzése indította el. A vádhatóság törvényességi felügyeleti vizsgálatot végzett a városban és környékén bejegyzett, valamint ott működő alapítványoknál. Sok esetben egyáltalán nem találtak könyvelést, máshol meg hiányos volt az adminisztráció. Arra utaló adatot is találtak, hogy néhány helyen követhetetlen az egyébként jogszerűen kapott pályázati pénzek útja, illetve nem megfelelő módon használták fel a forrásokat. Az ügyészek szerint Zuschlag és hat társa az alapítványok és egyesületek révén jutott pályázati pénzhez, amiből több mint 50 millió forint kézen-közön eltűnt. Felhasználásával a mai napig nem tudtak elszámolni.

Kezdetben a rendőrség nyomozott az ügyben, de mivel nem jutott dűlőre, idén januártól az ügyészség jár el. Jelenleg is körözik Zuschlag korábbi személyi titkárát, Lados Istvánt, és három kecskeméti ügyész (köztük van a városi vezetőügyész-helyettes is) teljes munkaidejét kitöltik a kihallgatások. Ezek néhány hete már államtitkárokat is érintettek: járt a kecskeméti ügyészségen tanúként Baja Ferenc, Újhelyi István és Arató Gergely is, sőt utóbbi felesége, Kinisch Andrea fővárosi önkormányzati képviselő.
A tegnap őrizetbe vett Zuschlag János előzetes letartóztatásáról 72 órán belül dönt Szegeden egy nyomozási bíró. A mai vagy holnapi tárgyalásra rendőrségi autóval viszik a hírös városból a másik hírös városba a gyanúsítottat. Ha egyetért az ügyészekkel a nyomozási bíró, első körben harminc napot tölt majd előzetes letartóztatásban a politikus. Ez többször is meghosszabbítható, sőt akár a jogerős ítéletig is fenntartható.

A Fidesz új Tocsik ügyről beszél

„Fontos, hogy kiderüljön az igazság” Gyurcsány Ferenc miniszterelnök mindössze ennyit fűzött Zuschlag letartóztatásához.

„Mindörökre távozzon a közéletből, akinek bűnössége bebizonyosodik az üggyel kapcsolatban” - mondta Merker Dávid, az SZDSZ Új Generáció választmányának elnöke.

Simon Gábor, az MSZP Országos Választmányának elnöke úgy nyilatkozott: még nem foglalkoztak Zuschlag kizárásával.

„Mintha a láthatáron egy újabb Tocsik-ügyet látnánk. Az újabb ügy szálai teljesen világosan Gyurcsány Ferenc dolgozószobájáig vezetnek” - fogalmazott az ügy kapcsán Varga Mihály, a FIDESZ alelnöke.

„Mindörökre távozzon a közéletből, akinek bűnössége bebizonyosodik az üggyel kapcsolatban” - mondta Merker Dávid, az SZDSZ Új Generáció választmányának elnöke.

Simon Gábor, az MSZP Országos Választmányának elnöke úgy nyilatkozott: még nem foglalkoztak Zuschlag kizárásával.

„Mintha a láthatáron egy újabb Tocsik-ügyet látnánk. Az újabb ügy szálai teljesen világosan Gyurcsány Ferenc dolgozószobájáig vezetnek” - fogalmazott az ügy kapcsán Varga Mihály, a FIDESZ alelnöke. Ha bűnös, 5 és 20 év közötti büntetésre számíthat a politikus -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!