Hírek

2007.09.30. 18:02

Zuschlag jól érzi magát

A következő hetekben újabb vezető MSZP politikusokat hallgathat meg a vádhatóság a Zuschlag-ügyben. A nyomozást várhatóan november 17-ig befejezik.

Europress-összeállítás

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Zuschlag bízik abban, hogy kisgyermeke világrajövetelekor már kint lesz
[/caption]Nem tört össze, és jól érzi magát a börtönben a több mint egy hete előzetes letartóztatásban lévő Zuschlag János. A stop.hu írása szerint MSZP-s politikus ideje nagy részét tévénézéssel, és újságolvasással tölti. Zuschlag egy kétszemélyes cellában van elhelyezve, társával állítólag jól megvannak egymással. A bűnszervezet tagjaként, különösen nagyértékre elkövetett csalással gyanúsított kiskunhalasi képviselő bízik abban, hogy kisgyermeke világrajövetelekor már kint lesz, és azt is reméli, hogy apás szülés lesz.

Közben az alapítványi pénzekkel kapcsolatos bűncselekmények ügyében újabb vezető szocialista politikusokat hallgatott meg a vádhatóság. Szilvásy György titkosszolgálatokért felelős tárca nélküli miniszter is titokban vallott a Bács-Kiskun megyei főügyészségen péntek délelőtt. Szilvásy volt egykor a sportminisztérium közigazgatási államtitkára. Őt a minisztérium pályázati rendszer működéséről, a pályázatok elbírálásának valóságos menetéről kérdezték. Szabó Ferenc főügyész-helyettes elmondta, hogy a miniszter részletes, kimerítő vallomást tett e körben. Kedden a vádhatóság a Zuschlag ügyben Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt is tanúként hallgatta ki. Szombaton derült ki, hogy Jánosi György szocialista országgyűlési képviselőt, a Medgyessy-kormány gyermek-, ifjúsági és sportminiszterét is meghallgatta már tanúként az ügyészség. Jánosi György az MTI-nek annyit mondott, túl van tanúkénti meghallgatásán, de erről további részleteket nem akar közölni.
Szabó Ferenc azt közölte, további kihallgatások várhatók az ügyben; az érintettek között lesznek prominens, és kevésbé ismert személyek is. A nyomozást várhatóan november 17-ig befejezik.

Egyelőre nem hozta nyilvánosságra Gyurcsány Ferenc és Szilvásy György vallomását a kormányszóvivői iroda. Erre Daróczi Dávid szóvivő tett ígéretet arra az esetre, ha az ügyészség ezt nem kifogásolja. A vádhatóság szombaton azt közölte: a tanú nyilvánosságra hozhatja vallomását, ebbe a főügyészségnek nincs beleszólási lehetősége. Előzőleg a Fidesz kérte a tanúvallomások közzétételét. Répássy Róbert szerint sem Gyurcsány, sem Szilvásy nem tisztázta magát a vádak alól. Mint mondta, Ocsovai Tamás és Topolánszky Ákos, a tárca két volt helyettes államtitkára azt nyilatkozta, a pályázatokban politikai nyomásra hoztak döntéseket. Ezzel szemben Gyurcsány és Szilvásy úgy próbálja beállítani a történteket, mintha csak átment volna a kezükön a sok száz pályázat – tette hozzá. A Zuschlag-ügy azt bizonyítja, gyértelműen felülről kiépített, központilag vezérelt pénzlenyúlás folyik, a közpénzeket az MSZP pártpénzévé alakítják ezek a mechanizmusok – fogalmazott a politikus, aki megjegyezte: Zuschlag Jánost is tanúként idézték be, aztán gyanúsított lett.
 
Az MSZP számára egyre kínosabbá váló ügyben Kiss Péter meglehetősen kemény kijelentést tett a hétvégén. Nem hagyjuk, hogy a politikai baloldalról „néhány tróger” miatt általánossá váljon az a nézet: ezek így kívánnak meggazdagodni és morálisan tarthatatlanok – hangsúlyozta a kancelláriaminiszter. A politikus a Zuschlag- és a Weiszenberger-ügyre utalva úgy fogalmazott, nincs szocialista politikus, „aki ne kívánná ezeket a háta közepére”.

Nógrádi: hívják össze az eseti bizottságot!

Az európai uniós pénzek elosztását felügyelő parlamenti eseti bizottság rendkívüli ülésének összehívását javasolja Nográdi Zoltán (Fidesz). Szerinte maffiaelemekkel rendelkező hálózatra következtet az a felvétel, amelyet a hétvégén mutatott be a Hír Televízió. Weiszenberger László, a volt kistérségi megbízott, MSZP-s önkormányzati képviselő egy 2005-ben, rejtett kamerával készült felvételen az uniós pályázatok lefölözésének módszerét ismertette (Később módosított: csak szerepének jelentőségét akarta fölnagyítani). Varjú László az MSZP nevében „ócska hazugságnak” minősítette Nógrádi kijelentését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!