Hírek

2008.01.05. 16:32

Dr. House leteszi sztetoszkópját

Már a Golden Globe-gála sem csilloghat a régi fényében a forgatókönyvírók sztrájkja miatt. Tüntetések és tüntető távolmaradások egyaránt várhatóak a jövő heti gálán.

Kun Tamás

Balhés Golden Globe-gálára számítanak Hollywoodban. A hatvan napja sztrájkoló forgatókönyvírók szövetségének (WGA) tagjai elsőként megtagadták a díjátadó ünnepség megszövegezését, majd bejelentették: tüntetni fognak az ünnepségnek otthont adó Beverly Hilton Hotel bejárata előtt. A WGA-val szimpatizáló színészek közül többen is jelezték, nem vesznek részt a díjátadón. Így például várhatóan a Grace klinikából Cathrine Heigl és a Jóbarátokból Matthew Perry sem tiszteli meg jelenlétével az eseményt.

A forgatókönyvírók november elején léptek sztrájkba, mert nem tudtak megegyezni a filmstúdiókkal kollektív szerződésük megújításáról. A WGA azt szeretné elérni, hogy a korábbi megállapodáshoz képest kétszeresére nőjön részesedésük az új médiumok (DVD, letöltések, mobiltelefon, internet) által generált bevételekből. A tárgyalások rögtön elkezdődtek, ám közeledés helyett inkább távolodtak az álláspontok. Eközben leálltak a sorozatok forgatási munkálatai, így Doktor House eltette a sztetoszkópját és a Szökés hősei is megálltak a menekülésben. A stúdiók ezt megelégelve december elején - az írók szerint elfogathatatlan feltételekkel - ultimátumot adtak. A WGA ezt nem írta alá. A megegyezésre karácsony előtt tettek egy utolsó kétségbeesett – sikertelen - kísérletet.

A munkabeszüntetés hatásait megérzik a jobbára amerikai produkciókat sugárzó hazai kereskedelmi tévék is. „Előfordulhat, hogy hosszan elhúzódó sztrájkra kell felkészülnünk. Az iparági pletykák erre utalnak” - véli Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója. „Ám ha a munkabeszüntetés véget is ér, attól még könnyen meglehet, hogy a legtöbb amerikai tévésorozat következő évadja szokatlanul rövid lesz.”
Ezt alátámasztja a TV2 műsoraiért felelős Poich Lóránd is, aki elmondta:

„A Született feleségek esetében lehet, hogy rövidebb lesz az itthon ősztől látható negyedik szezon. De említhetném Hősöket is, amelynek második évadját márciustól tűzzük műsorra. Lehet, hogy csak tizenegy részes lesz.”

Hámori Barbara, a Viasat programigazgatója a sztrájk következményei között tartja számon, hogy várhatóan felértékelődnek az olyan sorozatok, amelyek korábban nem keltek el az amerikai stúdióknál: „Az idén a Viasaton képernyőre kerül a 2006-ban gyártott Golden Globe-díjas Az Elnöknő és  az Emmy-díjas Testvérek című sorozat”.

Az RTL Klub szintén pár esztendővel korábbra nyúl vissza: az újévben megérkezik a BBC és az HBO koprodukciójában két éve készült, négy Emmyvel jutalmazott hatalmas költségvetésű történelmi sorozat, a Róma.
De 2008-ban országos csatornán először nyomozni kezdenek a 2001-ben, illetve 2004-ben rajtolt Las Vegas-i és New York-i Helyszínelők is. A TV2 pedig előrelátó módon nemrég indította el hétköznap esti sorozat-sávját, benne olyan Amerikában több éve futó műsorokkal, mint a Szellemekkel suttogó, a Shark vagy a Monk.

Ezek is érdekelhetik