Hírek

2008.01.20. 10:47

Kacatparádé hasznavehetetlen árukból

Először gyűjtötték össze hazánkban a hasznavehetetlen árucikkeket. A többségében műanyag kacatok néhány használat után a kukában landolnak.

Hampl Márta

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Iratmegsemmisítő krokodil, csókolózós nyalóka, ventilátoros toll és társaik – fotó:
[/caption]Gyermeküket pórázon sétáltató anyukák napelemmel működő ventilátoros sapkával hűtik a homlokukat, miközben csemetéik elemes buborékfújóval játszanak. Az idillinek aligha mondható kép nem egy sci-fiből vett jelenet, az előbb említett holmikat ugyanis bárki megvásárolhatja. Ezek a termékek, illetve az ünnepek előtti vásárlási láz hívta életre a Fölösleges Áruk Fórumát. A budapesti Hulladék Munkaszövetség (Humusz) első alkalommal rendezte meg azt a vándorkiállítást, ahol az emberiség számára teljesen felesleges termékeket sorakoztatták fel. A szervezők tavaly novemberben kezdték el gyűjteni azokat a tárgyakat, amelyek már a gyártásuk pillanatában is haszontalanok voltak. A világhálón azóta is folyamatosan lehet szavazni: a legfölöslegesebb termékek top-listáját jelenleg a ventilátoros toll vezeti, megelőzve az elemes buborékfújót és a gyerekpórázt.

„A kacatgyűjtemény elsődleges célja a figyelemfelkeltés. Egy átlagos magyar állampolgár naponta 1,6 kilogramm szemetet termel, amelyet csak tetéznek ezek a többségében műanyag, mihaszna termékek. Olyan dolgok, amelyek néhány használat után ugyanis a kukában landolnak” – mondta el lapunknak Szilágyi László, a Humusz elnöke. A kacatparádé néhány darabja elsőként a Hatvani Környezetvédő Egyesület parányi irodájában volt látható. „A fogyasztói mókuskerék kacatjai elsősorban a gyerekeket és a háziasszonyokat célozzák meg. A reklámok hatására olyan árucikkeket is megvásárolnak, amelyekre valójában semmi szükségük” – vélekedik Kőrösi-Báti Edit, a hatvani egyesület titkára. Az érdeklődők február huszonkettedikétől Miskolcon, március harmadikától pedig Nyíregyházán tekinthetik meg a tárlatot.

Ezek is érdekelhetik