Hírek

2008.04.15. 12:28

Árhullámok az észak-magyarországi folyókon

Az elmúlt időszak csapadékos időjárása és a hegyekben zajló olvadás miatt árhullámok alakultak ki az észak-magyarországi folyókon - mondta az MTI-nek az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) szóvivője kedden.

BAMA

Csont Csaba közölte: az elmúlt hét második felében az igazgatóság területén és a külföldi vízgyűjtők nagy részén jelentős mennyiségű csapadék hullott, ezzel egy időben Kárpátalján és Erdélyben a magasabb hegyvidéken számottevő olvadás volt. A Sajó, a Hernád és a Tarna vízrendszerében ennek ellenére csak kisebb nagyságrendű emelkedések voltak. A Bodrog forrásfolyói közül az Ung és a Latorca szállít jelentősebb vízmennyiséget, míg a Laborc és az Ondava kisebb árhullámának nagy részét a szlovákiai víztározókban visszatartották. A hazai folyószakaszon a vízszintek jelenleg 40-70 centiméterrel maradnak el az első fokú készültségi szintektől, s átlagosan 10-20 centis áradás várható.

A Tiszán a készültségi szinteket elérő árhullám vonul le. A folyó a szakemberek szerint Tokajnál pénteken tetőzik majd, a várható vízszint körülbelül 670 centiméter, amely 20 centivel haladja meg az első fokú készültségi szint értékét. Csont Csaba arról is beszámolt, hogy a következő napokban eleinte Erdélyben, majd Kárpátalján és a Felvidéken is újabb esőkre kell számítani. Amennyiben az előre jelzett csapadék lehullik, úgy újabb számottevő vízszintemelkedések várhatók, elsősorban a Bodrog és a Felső-Tisza vízrendszerében. Ezek az újabb árhullámok a Bodrog és a Tisza hazai szakaszán a most levonuló árhullámot várhatóan utolérik és tartósan magasan tartják a vízszinteket - mutatott rá a szóvivő.
MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!