Hírek

2008.04.29. 18:43

Bizottságok előtt vizsgáztak

A parlamenti szakbizottságok alkalmasnak találták Székely Tamás, Szabó Imre, Szűcs Erika és Molnár Károly kinevezését. A Fidesz a felkészült és a felkészületlen jelölteket sem támogatta.

Vég Márton

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Szűcs Erikának három bizottságban is bizonygatnia kellett rátermettségét - fotó: Kallus György
[/caption]Nem történt meglepetés, a parlament szakbizottságai kedden rábólintottak Gyurcsány Ferenc kormányfő miniszterjelöltjeire. Különböző szavazati arányokban ugyan, de a testületek végül alkalmasnak találták őket. Így támogatták Székely Tamás egészségügyi miniszterré, Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszterré, Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszterré, valamint Molnár Károly kutatásfejlesztési tárca nélküli miniszterré történő kinevezését.

Székely Tamás minisztersége alatt nem kell számítanunk akkora reformhajrára és konfliktusra, mint Horváth Ágnes és Molnár Lajos vezetése alatt. Legalábbis ez derült ki bizottsági meghallgatása alatt. „A jelölésem szakmai munkám miatt történt” – érvelt maga mellett Székely. Mint mondta, elsődleges feladatának tekinti, hogy az egészségügyi szakmának visszaadja a bizalmat, a presztízst, mert az csökkent az elmúlt években. Ugyanakkor szeretné az állampolgárok bizalmát is elnyerni azzal, hogy a befizetett járulékokért cserébe az emberek a megfelelő ellátást kapják meg.

A kormánypárti és ellenzéki politikusok is leginkább arra voltak kíváncsiak, mit kezd a liberális reformokkal, s hogy mit szól a szocialisták egészségbiztosítási terveihez. „Végig kell gondolni a több-pénztáras törvényt, mielőbb meg kell hozni a döntést” – mondta Székely Tamás szűkszavúan. Szerinte önmagában a magántőke sem nem pozitív, sem nem negatív.  Bár a Fidesz korábban úgy nyilatkozott, hogy felkészültsége miatt elfogadható számukra Székely személye, most mégis nemmel szavaztak rá.

Érdekes eset történt viszont Szabó Imrével. Ő ugyanis eddig a környezetvédelmi bizottság tagjaként dolgozott, hivatalosan még most is ellátja ezt a funkciót. Így miniszterré válásának bizottsági elfogadásához szükség volt arra, hogy szavazatával támogassa saját jelölését, enélkül nem lett volna meg a többség. Róla kiderült, csak akkor és ott engedné meg az erdők privatizációját, ahol az indokolt.

A legsűrűbb programja Szűcs Erikának volt. Három bizottságban is bizonygatnia kellett rátermettségét. A Fidesz össztüzet nyitott Miskolc eddigi alpolgármesterére. Nem kevesebbet állítottak róla, mint hogy szakmailag tapasztalatlan, ezért miniszteri jelölésre tökéletesen méltatlan. „A társadalmat szembesíteni kell azzal, hogy olyan jóléti rendszereket üzemeltet, amelyeknek nincs jövőjük” – mondta a szociális miniszterjelölt.

Molnár Károly pedig előbb az oktatás, a kutatás, az innováció és a gazdaság hatékony együttműködését szorgalmazta és a források jobb elosztását ígérte a jövőre nézve, majd a 13 igen, 4 nem és 2 tartózkodó voksnak örült. A hat új miniszterből öten jövő hétfőn teszik le az esküt. A kakukktojás Gyenesei István, a leendő önkormányzati tárcavezető miatt módosítani kell a minisztériumok felsorolásáról szóló törvényt, így csak május 19-én csatlakozhat társaihoz.

„A Fidesz azt fontolgatja, hogy a kormányátalakítás kapcsán módosító indítványt nyújt be, hogy megakadályozza az állami vezetők számának emelését” – jelentette ki Répássy Róbert. A Fidesz frakcióigazgatója hozzátette: az ellenzék nem szokott beavatkozni kormányátalakítási ügyekbe, hiszen a miniszterelnök joga kialakítani a kormány szerkezetét, az azonban már költségvetési takarékossági kérdés, hogy az átalakítás mennyivel növeli meg az állami kiadásokat.

Elbúcsúzott az SZDSZ

Utolsó ülését tartotta kedden a Liberális Kormányzati Kabinet, majd Kóka János pártelnök és a távozó SZDSZ miniszterek beszámoltak az általuk vezetett tárcák eredményeiről. Kóka a teljesített pontok között említette a vállalkozók adminisztrációs terheinek csökkentését, valamint az egészségbiztosítási alap egyensúlyának megteremtését. Szerinte az MSZP miatt nem teljesült az adóreform, elmaradt a pártfinanszírozás újraszabályozása, az ügynökkérdés rendezése, a szociális rendszer rászorultságelvű átalakítása, a nyugdíjrendszer fenntarthatóságának biztosítása, illetve a több-pénztáras egészségügyi rendszer bevezetése.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!