Hírek

2008.04.28. 17:23

Elvágják a támogatás zsinórját

Évi tizenkétezer forint többletkiadást róhat a családokra a gazdasági tárca legújabb tollvonása. Májustól ugyanis megszűnhet a szociális telefontámogatás, amely eddig havi bruttó ezerforintos segítséget nyújtott a rászorulóknak.

Hampl Márta

A jövő hónaptól ezer forinttal több lehet a vezetékes telefonszámlája azoknak a családoknak, amelyek eddig szociális telefontámogatást vettek igénybe. Május elsejétől ugyanis várhatóan megszűnik a havi bruttó ezerforintos állami támogatás, amellyel a rászorulók vezetékes telefonálást támogatták. A kedvezményt azok kaphatták, akik fogyatékossági támogatásban, magasabb összegű családi pótlékban, rendszeres szociális segélyben, nyugdíjban vagy alanyi jogon ápolási díjban részesültek.

A 2004-ben bevezetett támogatás megszüntetése hazánkban negyvenezer rászorulót érint, holott elvileg 425 ezren lennének rá jogosultak, ennyien kapnak ugyanis szociális támogatást. „Az alacsony támogatási igénylésnek egyrészt az az oka, hogy nagyon sokan nem is tudnak a támogatás létezéséről. Másrészt a havi bruttó ezerforintos támogatási összeget még a jogosultak körében is kevésnek ítélik meg ahhoz, hogy végigjárják az igénylés hosszadalmas procedúráját” – véli Nyilas Mihály, az ELTE szociálpolitikai tanszékének docense.

Visszaélések miatt szigorították a rendszert

A 2004-ben bevezetett szociális telefontámogatást a szolgáltatók könyvelték, ami egyhavi támogatással megegyező többletköltséget okozott nekik. Ráadásul a kezdetekben a hazánkban számon tartott 700-800 ezer szociális tarifacsomag többségét nyaralókban és olyan ingatlanokban használták, ahol csak időszakosan tartózkodtak a tulajdonosok. Az akkori számítások szerint így mindössze 200-300 ezren lettek volna jogosultak a segítségre. Ezért a gazdasági tárca a támogatási rendszer szigorítása mellett döntött.

A megszűnő támogatásra a kormány az idén 195 millió forintot különített el a központi költségvetésből. Arról azonban még nem lehet tudni, hogy mi lesz a sorsa az eddig fel nem használt támogatási keretnek. 2007-ben ugyanerre a támogatásra a gazdasági tárca 195,1 millió forintot költött el, ami a támogatás 12 hónapjából mindössze 8 hónapra volt elegendő. A hiányzó összeget a miniszteri tartalék terhére utalták annak a 24 500 főnek, akik igénybe vették tavaly a támogatást.

A leköszönő gazdasági miniszter közleménye szerint a havi bruttó ezerforintos támogatás – elenyésző összegének ellenére is – versenytorzító hatású. Így Kákosy Csaba, mintegy utolsó tollvonásként. szorgalmazza a vezetékes telefonálás támogatásának megszüntetését. Bár a gazdasági tárca valószínűleg megszünteti ezt a hozzájárulást, lehet, hogy mégis tovább fogják segíteni a rászorulók vezetékes telefonálását. A szociális tárca ugyanis a hírek szerint egy hatékonyabb támogatási rendszer kialakítására kapott megbízást. Hogy ez részleteiben hogyan fog kinézni, egyelőre nem tudható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!