Hírek

2008.04.20. 12:51

Fidesz: törvénytelen a kormányhatározat

A Fidesz szerint törvénytelen, szakszerűtlen és tisztességtelen az a kormányhatározat, amellyel a kabinet ellenőrzése alá vonta az önkormányzatok széles körét, ezért kezdeményezni fogják e jogszabály visszavonását - mondta Demeter Ervin, a párt országgyűlési képviselője vasárnap Budapesten.

BAMA

"Egyetlen elfogadható válasz születhet a kormány részéről. Az, hogy beismeri hibáját, elnézést kér az ország polgáraitól és visszavonja a döntését" - fogalmazott sajtótájékoztatón a politikus. Mint mondta, a kormány e lépése törvénytelen, mert a nemzetbiztonsági törvény nem ad felhatalmazást arra, amit ez a jogszabály tartalmaz, illetve azért is törvénytelen és szakszerűtlen, mert a kormány erről a döntésről nem tájékoztatta az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságát.

 Demeter Ervin úgy vélte, még tisztességtelen is, hiszen a kormány a döntés előtt nem egyeztetett az érintettekkel. "És különösen tisztességtelen azért, mert a kormány ezzel az intézkedésével megteremti a lehetőségét a bírói engedély nélküli lehallgatásoknak" - fogalmazott. Kérdésre válaszolva Demeter Ervin közölte: e jogszabály értelmében a Nemzetbiztonsági Hivatal úgynevezett "objektumvédelmi munkát indít", ami – egyebek mellett - azt jelenti, hogy az önkormányzatoknál kapcsolatokat építenek, "információs csatornákat hoznak létre részben hivatalos, részben pedig titkos kapcsolatok útján", szükség esetén igazságügy-miniszteri engedéllyel végezhetnek telefon lehallgatást, helyiség átkutatást. 

A politikus szerint a kormány ezzel a döntésével- azon túl, hogy alkalmatlanságát mutatja - alapvetően veszélyezteti az emberek jogbiztonságát, hiszen ez egy jogszerűtlen döntés volt; ellentétes a demokratikus normákkal, azt üzeni az embereknek, hogy ők bármit következmények nélkül megtehetnek - vélekedett Demeter Ervin. Közölte: hétfőn Kósa Lajossal közösen magyarázatot kérnek az Országgyűlésben a kormányhatározat miatt a titkosszolgálatokat felügyelő minisztertől. Kérdésre válaszolva azt mondta, nincs arról tudomása, hogy ezeket az eszközöket használták vagy sem. Hozzátette: a kormányhatározat az aláírás napján lép hatályba, és a miniszterelnök még nem írta alá. Demeter Ervin elismerte, hogy az Orbán-kormány hibát követett el azzal, hogy nem vette észre ezt a Horn-kormány idején született határozatot és nem helyzete hatályon kívül. Leszögezte: ezt a kormányhatározatot az Orbán-kormány nem alkalmazta.

Mint mondta, a titkosszolgálatnak van dolga, hiszen a kormány tagjait és a kormányzati intézményeket kell megvédenie. "Védjék meg Veres Jánost azoktól a bűnözőktől, akik a közelébe keveredtek, és immár a bíróság jogerősen kimondta, bűncselekményt követtek el állami pénzek felhasználásakor. Vagy védje meg (...) Lamperth Mónika férjét attól, hogy a bróker botrány fő  gyanúsítottjával pezsgőzgessen, és szoros kapcsolatot ápoljon. Vagy védje meg Gyurcsány Ferencet attól, hogy Zuschlag János talicskával tolja ki a pénzt az (általa) vezetett minisztériumból" - fogalmazott. Demeter Ervin emlékeztetett: március 20-án a kormány egy titkos határozattal nemzetbiztonsági ellenőrzés és védelem alá vonta az önkormányzatok széles körét, s ezt csak a Fidesz nyomására hozták nyilvánosságra. Hozzátette: a megfigyeltek körébe tartoznak a fővárosi, a megyei, a megyei jogú városok és a fővárosi kerületi önkormányzatok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!