Hírek

2008.04.22. 15:08

Kedvcsináló finn reform

Bátorítóak Magyarország számára a finn reformok, mert azt mutatják, hogy az átalakításoknak öt-hét év alatt megvan az eredményük. Erről Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azt követően beszélt, hogy találkozott finn partnerével, Matti Vanhanennel.

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Magyar-finn csúcs - fotó: Kallus György
[/caption]A finn példa valóban bátorító. Azt mutatja, hogy a reformok eredményeire nem kell emberöltőket várni - fogalmazott Gyurcsány Ferenc a távirati iroda kérdésére, sajtótájékoztatón. A kormányfő kiemelte: el kell fogadni, hogy a reformok nem maguktól indulnak meg, hanem befektetések árán. Mint mondta, Magyarországon a mai igények egy részéről le kell mondani annak érdekében, hogy több jusson oktatásra, kutatásra és fejlesztésre, infrastruktúra-építésre. Gyurcsány Ferenc szerint úgy kell őrizni a szociális biztonságot és a nyugalmat, hogy közben az ember hozzányúl egy-két dologhoz. Leszögezte: az országnak lassan meg kell értenie, hogy nem tud kitérni a változások elől és minél tovább halogatja a szembenézést, annál nagyobb az ár.

Matti Vanhanen kiemelte: Finnországban sem volt fájdalommentes a reformfolyamat, de az elmúlt egy évtizedben már széles konszenzus alakult ki az átalakításokról. Az országban azóta folyamatos a fejlődés. A reformok középpontjában a szaktudás fontossága állt – mondta a kormányfő. A két miniszterelnök egyetértett abban, hogy Finnországnak és Magyarországnak nagyon hasonló az álláspontja az uniós kérdésekről és az Oroszországhoz fűződő viszonyról. Matti Vanhanen szerint a két ország pragmatikus együttműködést szorgalmaz Oroszországgal. Lépésről-lépésre arra törekednek, hogy stratégiai együttműködés legyen Oroszország és az Európai Unió között.

Gyurcsány Ferenc kiemelte: az együttműködés nemcsak magyar-finn vonatkozásban, hanem a visegrádi négyek és a skandináv országok között is aktív. Az elmúlt időszakban újra nagy hangsúlyt kapott a finnugor együttműködés - hangsúlyozta a kormányfő. Mint elhangzott, Finnország segíti Magyarország 2011-ben esedékes európai uniós elnökségére történő felkészülést. Százezer eurós alappal 2008. februárja óta diákcsere-program működik Finnország és Magyarország között. A pályázat első nyerteseit a két miniszterelnök is köszöntötte a találkozó után.

A hivatalos látogatáson Magyarországon tartózkodó Matti Vanhanen kedden délután ellátogat a komáromi Nokia-gyárba. A finn vállalatok magyarországi befektetéseinek összértéke mintegy egymilliárd eurót tesz ki. Magyarországon mintegy 170 finn leányvállalat, vegyesvállalat és képviselet működik. A két telekommunikációs cégnek, a Nokiának és az Elcoteqnek több gyára van Magyarországon, a Sanoma Oy (Sanoma Budapest) pedig vezető helyen áll a magazinpiacon. Becslések szerint a finn cégek húszezer magyarnak adnak munkát.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!