Hírek

2008.04.30. 13:49

MDF a korrupció ellen

Dávid Ibolya, az MDF elnöke az igazságügyi és rendészeti miniszterrel tárgyalt a hazai korrupció elleni hatásosabb fellépésről - tájékoztatta közleményben a párt szerdán az MTI-t.

BAMA

A keddi találkozót Draskovics Tibor kezdeményezte, amelyen, mint írták, Dávid Ibolya elmondta: a kormány által a korrupció elleni küzdelemről bemutatott stratégiai anyag, bár közel fél éves késéssel született meg, szakmailag elfogadható. Az ellenzéki politikus szerint külön örvendetes, hogy az anyag kidolgozásában több civil szervezet, így a Transparency International is részt vett. A közlemény szerint a prioritásként kijelölt négy terület a párt-és kampányfinanszírozás és a közbeszerzési folyamatok átláthatóbbá tétele, a fejlesztési támogatások tiszta és átlátható felhasználása, valamint a korrupció visszaszorítása a hatósági engedélyezési eljárások során.

Dávid Ibolya azonban a találkozón elmondta: az elkészült szakmai anyagnak több hiányossága is van, mivel az nem vizsgálta egy speciálisan a korrupció elleni fellépéssel foglalkozó intézmény létrehozásának lehetőségét. Az MDF szerint egy, az ÁSZ jogállásával azonos szintű, a politikától függetlenül, ciklusokat átívelően működő központi közbeszerzési hivatal és egy közbeszerzési biztosi rendszer komoly előrelépést jelentene ezen a területen. Az ellenzéki pártvezető szerint komoly hiányossága még az anyagnak, hogy az üzleti életben tapasztalható korrupciót nem vizsgálja. Dávid Ibolya részéről kritikaként elhangzott, hogy a létrehozott Antikorrupciós Tanácsadó Testület a rendelkezésre álló források mellett nem lesz képes hosszú távon érdemi munkát végezni, egyúttal sürgette, hogy a kormányzati cselekvés végre konkrét tettekben nyilvánuljon meg.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium szerdai közleményében azt írta: a találkozón az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium által a parlamenti pártok frakcióinak megküldött új Polgári Törvénykönyvről szóló előterjesztés mellett a Korrupció Elleni Stratégia elkészült szakmai tervezetéről is tárgyaltak. Mint írják, Draskovics Tibor örömmel fogadta az MDF elnökének a Korrupció Elleni Stratégiára vonatkozó konkrét javaslatát, és hozzátette, hogy az új Polgári Törvénykönyvvel kapcsolatos javaslatokat a tárca alaposan tanulmányozni fogja.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!