Hírek

2008.04.05. 15:13

Nincs mese: lebénul a főváros

A BKV engedne, de cserébe azt várná, hogy augusztus 31-ig ne legyen sztrájk, a szakszervezetek elutasították a tervezetet

BAMA

A BKV - a szombaton közétett megállapodás-tervezete szerint - több ponton engedett a szakszervezeteknek, de cserében azt várja, hogy a dolgozók augusztus 31-ig ne sztrájkoljanak. A BKV Zrt. a távirati irodához eljuttatott közleménye szerint a társaság továbbra is elkötelezett a tárgyalások pozitív kimenetele mellett, és bízik abban, hogy a hétfőre meghirdetett munkabeszüntetés elkerülhető lesz. A közlekedési vállalat kész arra, hogy visszavonja a tavaly decemberben bejelentett csoportos létszámleépítést és a társaság vezetése konzultációt kezdeményez a főváros illetve a kormány képviselőivel a BKV hosszú távú biztonságos finanszírozásának  megteremtése érdekében.

A közlemény szerint ettől az egyeztetéstől 2008. augusztus 31-ig érdemi eredményeket várnak, ezért ugyanezzel a határidővel sztrájk moratóriumot kérnek a szakszervezetektől. Amennyiben a BKV hosszú távú biztonságos finanszírozását sikerül megteremteni, a szakszervezetek 2010. december 31-ig sztrájkot nem kezdeményezhetnek finanszírozási és azzal közvetlen összefüggésben lévő témakörökben - javasolta a közlekedési társaság.

A társaság hajlandó arra is, hogy közös munkacsoportot alakítsanak a szakszervezetekkel a paraméterkönyv egyeztetésére, amelynek szakmai vitája hétfőn folytatódik.

Elutasították a szakszervezetek képviselői a BKV Zrt. menedzsmentje által készített, és a szombati tárgyaláson bemutatott megállapodás tervezetét - közölte Nemes Gábor, a Cinkotai Autóbusz Üzem Szakszervezet elnöke az MTI-vel a tárgyalás szünetében.

Az érdekképviseleti vezető elmondta, hogy a tervezetben semmi olyat nem kínált a munkáltató, amivel a szakszervezetek egyet tudnának érteni, abban nem vonta vissza a járatritkítási tervezetet, nem tett le a bejelentett 300 fős létszámleépítésről és semmiféle garanciát nem tudott adni a BKV finanszírozási problémáinak megoldására.

A tárgyalások folytatódnak, bővebb információt későbbre ígért Nemes Gábor, aki hozzátette, hogy az esetleges hétfői, üzemkezdettől 13.00 óráig tartó munkabeszüntetés idején nyújtandó még elégséges szolgáltatás mértékéről egyelőre nem esett szó a szombati tárgyaláson.

A szakszervezeti ajánlat szerint hétfőn üzemkezdettől 13.00 óráig mintegy 100, az éjszakai menetrend szerint közlekedő autóbusz bonyolítaná a főváros forgalmát. A BKV alvállalkozóival (Észak-Pesten és Dél-Budán üzemeltetnek járatokat) együtt ez mintegy 10 százaléka a normális üzemnek.

A Metró, a HÉV, a trolibusz és a villamos nem közlekedne a sztrájk ideje alatt. A BKV Zrt. vezetése pénteken új ajánlatot nyújtott át a szakszervezetek képviselőinek, mely szerint a felszíni közlekedés esetében (troli, villamos, HÉV, autóbusz) csúcsidőszakban 50 százalék lenne az elégséges szolgáltatás elfogadható mértéke. Az ajánlatot a szakszervezetek képviselői elutasították.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!