Hírek

2008.04.11. 06:09

Papírhegyekben a cégek

Hatalmas többletterhet ró a vállalkozásokra az átláthatatlan és követhetetlen adórendszer. A rengeteg adminisztráció ráadásul nemcsak sokba kerül, de rendkívül időigényes is.

Tóth Marcella

[caption id="" align="alignleft" width="260"] A vállalkozások szerint az egyik leginkább időrabló feladat a könyvelővel való egyeztetés és a bevalláskészítés – fotó: Kallus György
[/caption]A jelenleginél egyszerűbb, érthetőbb, kiszámíthatóbb adórendszer kidolgozása, valamint a vállalkozások adminisztrációs terheinek csökkentése kiemelkedően fontos – egyebek mellett ezek a javaslatok hangzottak el a Gazdasági Versenyképességi Kerekasztal tegnapi ülésén, ahol két egyetemi tanulmányt mutattak be.

A Pécsi Tudományegyetem felméréséből kiderül, hogy a túlzott adminisztráció rengeteg időbe és pénzbe kerül a cégeknek. A vállalkozások a leginkább időrabló feladatnak a számlák előkészítését, a könyvelővel történő egyeztetést és a bevallás elkészítését tartják. A Budapesti Corvinus Egyetem tanulmánya szerint az adórendszer összetettsége, a bonyolult szabályozás szab gátat az adminisztrációs terhek csökkentésének. Mindkét dokumentum szerint csökkenteni kellene az adónemek számát, amelyekből jelenleg 53 különböző fajta van. A vállalkozások átlagosan 12 jogcímen fizetnek közterhet. Emellett egyszerűsíteni kellene a bevallások kitöltését, és drasztikusan csökkenteni kellene a kivételek számát. A Corvinus tanulmánya azt hangsúlyozza, hogy az adótörvényeknek hosszú távra szólóaknak, rövideknek, tömöreknek, világosaknak és érthetőeknek kell lenniük.

Az adórendszer átalakítása szerepelt az Országos Érdekegyeztető Tanács napirendjén is tegnap. Igaz, a fórum érdemben nem tudott vitázni a javaslatokról, mert még nem tisztázódott, hogy milyen és mekkora forrás van a költségvetésben a változtatásokra. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara e heti kerekasztal beszélgetésén Békesi László és Kupa Mihály volt pénzügyminiszterek, valamint Csaba László közgazdász egyetértettek abban, hogy nem képzelhető el a gazdaság dinamizálása az adórendszer jelentős átalakítása nélkül. Ehhez azonban nem száz-, hanem ezermilliárd forintos átrendezésre lenne szükség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!