Hírek

2008.06.01. 14:48

Helyhatósági választások Romániában

Romániában több mint 18 millió választópolgár vasárnap dönt arról, ki vezesse az elkövetkező négy évben a helyi közigazgatási szerveket.

BAMA

Az állampolgároknak meg kell választaniuk az adott települések polgármestereit és önkormányzati tanácsainak tagjait, akárcsak a megyei szintű önkormányzatok elnökeit. Ez utóbbiak esetében most először közvetlenül szavaznak az állampolgárok, személyükről egyetlen forduló dönt, a legjobban szereplő nyer. Az urnák helyi idő szerint este 9 óráig (magyar idő szerint 8 óráig) tartanak nyitva. Kilencezer csendőr és 18 ezer rendőr biztosítja a választások zavartalanságát. A szavazóhelyiségek környékén - 500 méteres körzetben - a voksolás idejére betiltották a szeszes italok árusítását.

Az ez évi helyhatósági választás egyedülálló helyzetet teremtett az erdélyi magyarság szempontjából, az RMDSZ mellett ugyanis a Magyar Polgári Párt (MPP) is jelölteket indított. A közös listaállítást illető próbálkozások kudarcot vallottak. Az RMDSZ-MPP ütközet a Székelyföldön zajlik, ahol a mindkét szervezetnek vannak jelöltjei.

Ezek is érdekelhetik