Hírek

2008.06.12. 16:31

Kétmillió ember gyakorlatilag ki van zárva a munkaerőpiacról

Kétmillióra tehető ma Magyarországon azoknak a száma, akik ugyan koruknál és egészségi állapotuknál fogva tudnának dolgozni, ám megfelelő képzettség hiányában esélyük sincs állást találni a munkaerőpiacon – mondta egy csütörtöki konferencián Kiss Péter.

M. S.

A kancelláriaminiszter beszámolója szerint közülük egymillióan 50 év alattiak. Radikálisan át kell alakítani a szakképzést, figyelembe kell venni a piaci igényeket, ha ez megtörténik, a 65 százalékos uniós átlag szintjére nőhet a jelenleg 54 százalékos hazai foglalkoztatottsági szint – tette hozzá a politikus.

Mintegy másfél millió ember „esett ki" a munkaerőpiacról a rendszerváltást követő években, döntő többségük azonban ma már nem lenne képes újra munkába állni. Ezt már Mellár Tamás közgazdász, a KSH volt elnöke írta az egyik hazai hetilap hasábjain; a szakember szerint a tartós munkanélküliség egyik következménye, hogy a személy életvitele annyira megváltozik, hogy már csak minimálisan képes megfelelni egy

Kevesebb az álláskereső

Minimális mértékben csökkent, de így is 424 ezer álláskeresőt tartott nyilván májusban az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (a KSH adataiban azok szerepelnek, akik munkanélküli segélyt kapnak, itt azok, akik állást keresnek). A betöltetlen állások száma eközben 60 ezer volt.

esetleges munkahely elvárásainak. A cégek épp ezért nem szívesen alkalmazzák őket, ami aztán valóban véglegesíti az állástalanságot.

Mellár szerint mindazonáltal van megoldás: az említett embertömegeket az önkormányzatoknak, a helyi szintű nonprofit cégeknek kellene alkalmazásba venniük. Ezek a vállalkozások a helyi élelmiszer-ellátásban, a közfeladatokban vehetnének részt, felszívva így a munkaerő-felesleget. A közgazdász szerint mindebből az következik, hogy a centralizált, Budapestre koncentráló gondolkodás helyett a hangsúlyt a vidéki önkormányzatokra kell áthelyezni.

M. S. Kevesebb az álláskereső Minimális mértékben csökkent, de így is 424 ezer álláskeresőt tartott nyilván májusban az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (a KSH adataiban azok szerepelnek, akik munkanélküli segélyt kapnak, itt azok, akik állást keresnek). A betöltetlen állások száma eközben 60 ezer volt.

-->

Ezek is érdekelhetik