Hírek

2009.07.21. 14:07

Retkes: Kóka máig görcsösen ragaszkodik székéhez

Retkes Attila, az SZDSZ új elnöke a Világgazdaság Online-nak adott interjújában beszélt megválasztásának körülményeiről és Kóka Jánoshoz fűződő viszonyáról.

VG Online - Vég Márton - Fotó: Kallus György

-Tíz napja választották meg az SZDSZ elnökének. Milyen állapotokat talált? Még mindig optimista?

- Tisztában voltam azzal, hogy az SZDSZ politikai és szervezeti válságban van. A párt az elmúlt egy évtizedben fokozatosan feladta az önállóságát, de az országot járva azt tapasztaltam, hogy van megyénként 50-60 aktív SZDSZ-tag, akik látnak esélyt a párt újjáteremthetőségére.

- A tisztújító küldöttgyűlést éppen azért tartották, hogy tiszta vizet öntsenek a pohárba. Ehhez képest ott folytatták a vitákat, ahol abbahagyták.

-Ez rövid ideig fog tartani. Nem érthet mindenki egyet az új iránnyal. A belső harcnak már nincs értelme, nem érdemes szekértáborokról sem beszélni, mert a Kóka-Fodor páros közül egyik sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Szomorúan, de megértem a kilépők döntését is.

- Az új választásokig már nem fog kiderülni, hogy a pártnak van frakciója
vagy fordítva?

- Kóka János frakcióvezetővel éppen azért fogok találkozni még a héten, hogy ezt egyértelművé tegyem a számára. Kóka máig görcsösen ragaszkodik székéhez, holott a párt új ügyvivői testülete is lemondásra szólította fel. Amúgy már nem annyira lényeges kérdés, hogy a parlamenti ciklusból hátralévő hónapokban ki képviseli az SZDSZ-t a parlamentben. Most inkább arra koncentrálok, hogy őszre egy hiteles programot tudjunk készíteni a választópolgároknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!