Hírek

2010.04.11. 11:17

Ukrán atomblokkok, orosz hitelből

Ukrajna 5-6 milliárd dollárt kaphat Oroszországtól két atomerőművi blokk felépítésére, és alacsonyabb gázárat is remélhet.

Világgazdaság Online

Oroszország 5-6 milliárd dollárt adhat kölcsön Ukrajnának, két atomreaktor építésére. Az új blokkok a már két egységet működtető, Hmelnyickij atomerőmű területén épülnének, jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton, miután ukrán kollégájával, Mikola Azarovval tárgyalt a vnukovói repülőtéren. A két ország nukleáris ipari együttműködésre is készül.



Oroszország kész újratárgyalni az Ukrajnának eladott gáz árát is. „Érdekes a gáz árával kapcsolatos, ukrán ajánlat” – idézi Putyint a Reuters. Az orosz miniszterelnök megerősítette, hogy lesz megoldás, de azt még ki kell dolgozni, ahhoz pedig sok számítást kell elvégezni. A tudósítás most nem említi, de ismert, hogy Azarov már felajánlotta Oroszországnak az ukrán gázrendszer felújításában való részvételt. Az előző ukrán vezetés a beruházást uniós partnerekkel kezdeményezte – igaz, nem történt előrelépés -, amit akkor Oroszország nagyon rossz néven vett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!