Hírek

2012.02.12. 17:51

„Ne engedjük meg, hogy megismétlődhessen!”

A második világháború civil áldozataira emlékeztek Budapest felszabadulásának évfordulóján. Az Új Színház ügye is szóba került a megemlékezésen.

MTI

A második világháborús civil áldozataira emlékezett több szervezet, párt, valamint magánszemélyek vasárnap Budapesten, a XIII. kerületi Duna-parti Mártír Emlékműnél Budapest ostromának és a német, fasiszta megszállás végének évfordulóján.

Hanti Vilmos, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták - Összefogás a Demokráciáért (MEASZ) elnöke az egybegyűlt két-háromszáz fős megemlékező csoport előtt arról beszélt, hogy a második világháborúba egy "szélsőjobbra hajló politika" sodorta  Magyarországot. Szavai szerint napjainkban sem mennek jó irányba a dolgok, és ebből a szempontból február 1-je határkő, amikor - megfogalmazása szerint - a "mai kormánypolitika tudatosan a szélsőjobb kezére adott egy színházat", ami miatt a MEASZ továbbra is tiltakozik.


.
Kónya Péter, a Szolidaritás Mozgalom társelnöke gyalázatnak nevezte azt, ami a XX. század közepén a fasizmus és a nyilas uralom igája alatt történt. A megemlékezőkhöz fordulva - akiknek körében feltűnt a Szolidaritás zászlója - azt mondta: nem csak dolgunk, hanem felelősségünk is az, hogy tanulva a múlt hibáiból, ne engedjük meg, hogy megismétlődhessen a borzalom.

Frisch György, a Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete elnöke azt hangoztatta, nem szabad eltűrni az 1944/1945-ös események "elmismásolását, relativizálását". Arról beszélt, hogy amikor a külügyi bizottság egyik tagjától elhangozhat a holokauszt tagadása, akkor emlékezni és emlékeztetni kell arra, hogy mi történt valójában. Hangoztatta: a tragédia a magyar nemzet tragédiája, mert a "magyar nemzet tagjait lőtték a Dunába", továbbá, hogy az internáltak között nem csak zsidók, hanem "jehovisták, nemzeti érzelmű, magyar érzelmű magyarok is voltak".

Az áldozatok emlékére a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) képviseletében Lazarovics Ernő mondott gyászimát, majd a jelenlévő szervezetek képviselői koszorúkat és virágokat helyeztek el az emlékműnél.
   
A koszorúzók, illetve a megemlékezők között volt Tóth József, a XIII. kerület polgármestere, Szanyi Tibor és Horváth Csaba szocialista politikus, továbbá a Nagy Imre Társaság, a Holokauszt Emlékközpont, az SZDSZ és a Munkáspárt képviselői. Az emlékműnél fejet hajtottak és koszorút helyeztek el a belorusz és a lengyel nagykövetség képviselői is.

Ezek is érdekelhetik