interjú

2017.07.10. 01:05

Az év (divat)szava 2016-ban: csok

Június 24-én, a Múzeumok Éjszakáján jelentették be, hogy a 2016-os év szava: a csok (Családi Otthonteremtési Kedvezmény). Dr. Varga ­Gyula nyelvésztől kérdezzük: vajon miért épp akkor és miért épp azt választották?

V. M.

Dr. Varga Gyula, lapunk nyelvi szakértője Fotó: H. M.

– Már tavaly év végén eldőlt, hogy mi a 2016-os esztendőre legjellemzőbb szó, és megnevezték ennek az ellenkezőjét, az antiszavát (párváltás) is, továbbá az év ifjúsági (filterbuborék) és költői szavát (Széchenyi: tetthazafi – szájhazafi). Idén január 4-én a Kossuth rádió Tetten ért szavak című műsorában Balázs Géza nyelvész mutatta be őket, februárban pedig az Édes Anyanyelvünk című lap írta meg részletes indoklással. A hivatalos és ünnepélyes kihirdetés hagyományosan a Múzeumok Éjszakáján történik Széphalomban, a Magyar Nyelv Múzeumában.

– Kik döntik el azt, hogy melyik kategóriában melyik szó a befutó?

– A Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport és a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda az elindítója és a gazdája ennek az anyanyelvi kultúránk fejlesztését segíteni igyekvő törekvésnek. Ez utóbbi honlapján lehet szavazni, és nyelvészeket, nyelvművelőket is bevonnak a döntésbe.

Dr. Varga Gyula, lapunk nyelvi szakértője Fotó: H. M.

– Ezt kik találták ki? Úgy sejtem, hogy nem magyarországi találmány ez.

– Nem, Európa több országában hirdetnek pályázatot az év ilyen-olyan szavára. Egy német nyelvész 1991-ben az év legcsúnyább szavát igyekezett földeríteni, a Merriam-Webster a szótár internetre kerülése (1996) óta követi nyomon a keresési trendeket, 2003-tól figyeli az év slágerszavát. De nem maradnak le az angolok, a németek, a portugálok sem.

– Más nyelvek milyen szavakat találtak jellemzőeknek a 2016-os esztendőben?

– Tavaly az angolok – a brexit és Trump győzelmének évében – állítólag 2000-szer többet használták a posztigazság szót, mint korábban bármikor. A dictionary.com amerikai szótár az idegengyűlölet-et (xenophobia) minősítette 2016-ban az év szavának. Ausztráliában viszont a demokráciakolbász szó nyert, mivel választáskor a szavazófülkéknél azzal fogadták a voksolni óhajtókat. Azt hiszem, a pálmát az osztrákok viszik el egy 51 betűs szóval (magyarul: szövetségielnök-pótválasztás megismétlésének elhalasztása), amely a hosszú és bonyodalmas elnökválasztást idézi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!