mohora

2017.08.15. 16:09

Édes nosztalgia: ismét találkoztak az Egri Csillagok főszereplői

Ünnepi rendezvényt tartottak az Egri csillagok című magyar játékfilm forgatásának 50. évfordulója alkalmából hétfőn a Nógrád megyei Mohorán a Tolnay Klári Emlékházban.

Juhász Henrietta

Egriek is hivatalosak voltak a különleges rendezvényre, köztük a Dobó István Vármúzeum és az Egri Vitézlő Oskola. Mohai Gábor Kazinczy-díjas előadóművész köszöntő gondolatait követően Berecz Mátyás, a Dobó vármúzeum igazgatója szólt néhány szót a vendégekhez. Beszédének középpontjában az 1552-es, világra szóló egri győzelem állt.

A rendezvény háziasszonya Vadas Zsuzsa Príma- és Tolnay Klári-díjas újságíró volt. Ő beszélgetett a meghívást elfogadó művészekkel: Venczel Verával, Benkő Péterrel, Kovács Istvánnal és Ordódy György rendezővel. A film egykori alkotói idézték meg a múltat, emlékeztek még élő, s már elhunyt kollégáikra egy-egy mókás, őket meghatározó, jellemző történettel.

– Az Egri csillagok nagyszerű regény, hiszen megtanít minket szeretni a nyelvünket, a történelmünket. Gyermekként a kőszegi várban játszottuk el a történetet, de senki sem akart a törökök szerepébe bújni – emlékezett vissza Vadas Zsuzsa, aki szerint Várkonyi Zoltán a lehető legjobb időben forgatta az Egri csillagok című filmet.

Vadas Zsuzsa ezután elsőként a filmforgatás legemlékezetesebb pillanatairól kérdezte a beszélgetésben résztvevő művészeket. Szóba került a film egyik legfélelmetesebb jelenete, amiben az a bizonyos tűzkerék volt a „főszerepben”. Ordódy György rendező Kemenes Fanni jelmeztervezőről is beszélt, aki sajnos nem tudott részt venni a mostani beszélgetésen, ekképp még színészekre is emlékeztek, s olyan emberekre, akik nélkül nem jöhetett volna létre az Egri csillagok.

Az ötven évvel ezelőtt forgatott Egri csillagok ünnepén Martonné Adler Ildikó egri alpolgármester és Juhász Ádám is részt vett, aki a Juhász Testvérek Pincészetének borait kínálta a program végén.

Kiállítás az Egri csillagok filmről a Tolnay Klári Emlékházban Fotó: Berán Dániel

Sinkovits Imrére, Agárdy Gáborra is emlékeztek a Tolnay Klári Emlékház udvarán. Az épületben kiállítás is nyílt, amelynek a képeiről a film egy-egy monumentális jelenete köszön vissza.

Az eseményről készült bővebb beszámoló a Heves Megyei Hírlap szerdai számában olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!