ÚSZÁS

2019.04.06. 10:28

Békési-boldogság egriként

Semmi kétség: Békési Eszter személyében igazi gyémánt erősíti az Egri Úszó Klubot. A válogatott keretben is számításba vett 17 éves versenyző a debreceni országos bajnokságon szerzett két bajnoki címével újra igazolta annak a döntésnek a helyességét, hogy érdemes volt tavaly januárban a Kovács Ottó irányította egylethez csatlakoznia.

Bódi Csaba

A ötvenes sprintről kétszázra váltott Békési Eszter két mellúszó számban szerzett bajnoki címet Fotó: MUSZ/Derencsényi István

– Maradt még a tarsolyban valami, vagy sikerült mindent kiadni?

– Száz mellen az idő (1:08,95 perc) és a helyezés (1.) is rendben volt, különösen úgy, hogy 1:09 alá tudtam menni – válaszolta Békési Eszter.

– Azért a kétszáz sem volt „piskóta”...

– Ott az aranyhoz elegendőnek bizonyult az egyéni csúcs (2:28,84), ám ettől szerettem volna jobbat úszni. Az első százat még inkább meg akartam nyomni, a másodikon próbáltam hajrázni, és sajnáltam, hogy kicsit egyedül maradtam a végére.

A ötvenes sprintről kétszázra váltott Békési Eszter két mellúszó számban szerzett bajnoki címet Fotó: MUSZ/Derencsényi István

– Mindenben jellemzi a legtöbbre való törekvés?

– Mindig is maximalista voltam. Legyen szó edzésről, versenyről vagy a tanulásról, az vezérel, hogy a legtöbbet adjam ki magamból.

– Ezért történt a tavaly téli átigazolás az Egri Úszó Klubhoz?

– Az előbbre lépés lehetősége miatt váltottam, mert itt éreztem, hogy a fejlődés zökkenőmentes lehet.

– Az eredmények fényesen igazolják, hogy megérte a klubcsere, és úgy tűnik, a lakóhelyváltás, a családból történő kiszakadás sem okozott törést. Hogy élte meg azt az időszakot?

– Nem mondom, hogy egyik pillanatról a másik minden simán ment, de súlyos nehézséget sem okozott. Ma meg már ezzel nem is érdemes foglalkozni, mert tudom, hogy jó helyen vagyok.

– Ez értendő az iskolára is?

– Egyértelműen! A Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium sporttagozatos osztályának diákjaként mondom, hogy a tanárok rendkívül segítőkészek, teljes mértékben számíthatok rájuk. Nem könnyű a két edzés és a versenyzés mellett a tanulás, de igyekszek ezen a téren is mindent megtenni a jó érdemjegyekért.

– Ezek után aligha kérdés, hogy a Bitskey uszodában jól érzi-e magát...

– Valóban nem kérdés. Edzőimmel, így Kovács Ottóval és Török Zoltánnal nagyon jól megértjük egymást. Remekül megy a közös munka, nincs okom panaszra. De igaz ez a társakkal való kapcsolatot illetően is.

Kovács Ottó méltán lehet büszke tanítványára Beküldött fotó

– Az is jót tett, hogy az 50 méteres sprintről hosszabb távra tért át.

– Hajdúszoboszlón jobbára 50 és 100 méteren úsztam, ám Kovács Ottó javaslatára a kétszázra váltottam, és a döntés remeknek bizonyult. Jöttek az eredmények, kiderült, hogy ebben a számban jobban kamatoztathatom a tudásomat.

– Idén hol és mikor jöhetnek az újabb Békési-aranyak?

– Júliusban Kazanyban lesz az ifjúsági Eb, majd pedig augusztus végén Budapesten az ifjúsági világbajnokság.

– A magyar fővárosban igazán otthon lehet!

– Teljesen más érzés hazai közönség előtt versenyezni, különösen úgy, hogy a dobogóra vágyik az ember.

Százon minden a helyén volt Fotó: MUSZ/Derencsényi István

– Azért Debrecenben sem mozgott idegenül...

– A hajdúsági megyeszékhelytől 20 kilométerre található településről, Derecskéről származok, míg Egerbe Hajdúszoboszlóról igazoltam. A szüleim, a tágabban vett családtagok és jó néhány barátom is ott volt a múlt heti országos bajnokságon. Előttük, nekik is még jobban akartam bizonyítani abban az uszodában, ahol sokat úsztam, így nem volt ismeretlen a közeg.

– De ma már az egri sikerekért tesz mindent!

– Igen, hiszen az Egri Úszó Klub közösségében jó csapatra találtam, amelynek tagjaként bátran lehet tervezni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!