Kék hírek, bulvár

2010.04.27. 18:06

Készen a vészben: nem esnek pánikba a fiatalok

Több tucatnyi általános- és középiskolás diák mérte össze felkészültségét a katasztrófavédelmi ifjúsági verseny megyei döntőjében.

Lovász Anikó

A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Heves Megyei Polgári Védelmi Szövetség által megrendezett döntőben a megyénkbeli általános- és középiskolák 6-6 csapattal képviseltették magukat, ám két szlovák együttesnek köszönhetően a megmérettetés nemzetközi jelleget is öltött.

- A fiatalok nagyon fogékonyak a katasztrófavédelemmel kapcsolatos témák iránt. Egy-egy tantárgy keretében az iskolai órákon szó esik ezekről az ismeretekről, de igény szerint mi is tartunk felkészítő foglalkozásokat. Sokan ebben az irányban tanulnak tovább, nyáron például egy korábi rendszeres versenyzőt köszönthetünk majd munkatársaink között - felelte érdeklődésünkre Nagy Sándor pv. ezredes, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője, hozzátéve, hogy az ijfúsági versenyeknek már évtizedes hagyománya van hazánkban.

[caption id="" align="aligncenter" width="344"] A bírálók értékelése szerint a tesztfeladatokban, a váltófutásban és a nyúlgátépítésben mindenki jeleskedett, nehézséget az egészségügyi feladat és a lövészeti szám jelentett. Fotó: Ötvös Imre
[/caption]

A diákok számára bőven kínáltak feladatokat a szervezők. A versenyzőknek pár teszten elméleti tudásukról is számot kellett adniuk, de alapvetően gyakorlati téren kellett bizonyítaniuk. A nebulóknak a tűzoltó eszközök felismerésén, a tűzoltókészülékek használatán túl elsősegélyt is kellett nyújtaniuk, de légpuskával lövészeti számon is részt vettek. Építettek nyúlgátat, összeállítottak veszélyhelyzeti csomagot, akadálypályán verekedték át magukat, illetve egyik társuk rádión érkező utasításait követve kitakart álarcban egy labirintusból kellett kijutniuk, az úton elrejtett tárgyakat összeszedve.

- A napjainkban megjelenő természeti csapások miatt jó, ha a gyerekeket nem éri felkészületlenül egy-egy veszélyhelyzet. Épp ezért úgy gondolom, az eredményektől függetlenül a megmérettetésnek mindenki nyertese – értékelt a házigazda szerepét ellátó Pétervására polgármestere, Pál László. A település első emberének már van tapasztalata az ilyen vetélkedőkben, hiszen tavaly szlovák testvértelepülésük, Feled bonyolított le hasonló versenyt, amelyre Heves megyei delegáció is kiutazott.

A meghívást most viszonozták a péterkeiek. A két feledi alapiskola egyike, és a szlovák járási győztes Nyústya csapata is képviseltette magát a mai döntőben. A vendégek sikerrel vették a nyelvi nehézségeket, s a számukra új versenyszámokban is feltalálták magukat. Mint Mihály Gábor feledi polgármester elmondta, a mostani jó alkalom volt a települések és a szakemberek határon túli kapcsolatainak ápolására is.

Az egri, füzesabonyi, gyöngyösi, hatvani és hevesi csapatok mellől nem hiányozhattak a házigazdák együttesei sem. A Tamási Áron Általános Iskola és az FVM Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium is képviseltette magát 4-4 fővel. Utóbbi együttesének még a verseny előtt egy váratlan fordulattal is szembe kellett néznie.

- A csapat egyik tagja a hétvégén leesett a lóról, s olyan kézsérülést szenvedett, ami miatt most nem lehetett velünk. Így a verseny előtt egy nappal új embernek kellett beugrania helyette - magyarázta a csoportot felkészítő Demeter Pál, aki egyben a kollégium vezető tanára is. Mint az egykori hivatásos katonától megtudtuk, főként a gyakorlati feladatokra koncentráltak a felkészülés során, amelyhez a katasztrófavédelmi igazgatóság szakemberein túl a helyi önkéntes tűzoltó egyesülettől és az iskola ápolónőjétől is segítséget kaptak.

Hatvani és hevesi csapat az országos döntőben

Az általános iskolák versenyében a hatvani Kodály Zoltán Általános Iskola bizonyult a legjobbnak, őket követte a hevesi Újtelepi Általános Tagiskola, illetve az egri Hunyadi Mátyás Általános Iskola csapata. A középiskolák együttesei közül a hevesi Eötvös József Középiskola diákjai végeztek az első helyen, a dobogó további fokaira pedig a mátrafüredi Mátra Szakképző Iskola és a füzesabonyi Remenyik Zsigmond Gimnázium csoportjai állhattak fel. A két első helyezett képviseli majd megyénket az országos döntőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!