Kék hírek, bulvár

2010.04.18. 03:56

Kölcsönös feljelentések: fotel repült, gumibot csattant

A rendőrök elmondása alapján kisebb tömeg támadt rájuk, a család szerint erről szó sincs, rendőri túlkapásról viszont igen.

Sz. Z.

A 2007-es hevesi búcsúban történtek utáni eljáráshoz hasonlóvá válhat az az idei gyöngyösoroszi ügy, amelyben szintén kölcsönösek a feljelentések. Intézkedő rendőrökre támadtak rá egy gyöngyösoroszi lakásban idén március 17-én a bűnüldöző hatóság szerint. Amint arról akkor beszámoltunk, a járőrök éjszaka a Gyöngyösi Városi Bíróság elővezetési parancsát kívánták teljesíteni, mivel B. János nem ment el a korábbi tárgyalására. A rendőrség közleménye szerint előbb a házban támadtak rájuk, majd az utcán fenyegette őket egy 20-25 fős tömeg.

Dr. Sashalmi Árpád ügyeletes ügyész részt vett a helyszíni szemlén.
- A helyben szerzett információim szerint a járőrök bekopogtak Gyöngyösoroszi azon lakásába, ahol az elővezetendő embert sejtették - idézte fel a történteket. - Azt a feleletet kapták, hogy az illető nincs otthon. Amikor mégis előkerült az egyik szobából, akkor a rokonságából néhányan próbálták megakadályozni, hogy B.-t elvigyék. Voltak, akik dulakodtak a hatóságiakkal, volt, aki fenyegetőzött. (A rendőrség szerint a házbeliek egyike egy fotelt hajított a zsaruk felé – A szerk.) Két rendőr könnyebben megsérült. Az intézkedést meggátolni akarókat előállították a Gyöngyösi Rendőrkapitányságra. Mivel nem volt indokolt az őrizetbe vételük, ezért másnap reggel távozhattak, míg B.-t elővezették a bíróságra. Az eljárást hivatalos személy elleni erőszak bűntett megalapozott gyanúja miatt az Egri Nyomozó Ügyészség (ENYÜ) folytatja le.

Az intézkedéskor a házban lévő szemtanú viszont azt nyilatkozta, hogy mindez merőben másként történt. A járőröknek B. édesanyja nyitott ajtót, ám ő rosszul hall, nem értette a nevet, ezért mondta, hogy a nevezett nincs a házban. Utána kérte a zsarukat, mutassanak neki papírt, hogy van-e joguk intézkedni.

– Ekkor őt gumibottal hasba verték, a földre teperték. Erre a robajra jöttünk ki az egyik szobából B. Jánossal. A rendőrök fegyvert fogtak ránk. Nem igaz, hogy húszfős tömeg fenyegette volna meg a rendőröket, csupán a szomszédasszony ment ki az utcára és hangosan kérdezte, miért viszik el az embereket. Vele együtt hatan lehettek a közterületen – jelentette ki.

Hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás miatt a gyöngyösoroszi család a rendőrök ellen tett feljelentést – tudtuk meg dr. Hajdú Tamástól, az ENYÜ munkáját irányító vezető ügyésztől. – A bűnüldöző hatóság feljelentése nyomán csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette címén folytatunk vizsgálatot.

Az elővezetés éjjelén történteket a gyöngyösoroszi família rendőri túlkapásként értékeli, mondván, semmi nem indokolta az erőszakos fellépést. Ügyvédhez fordultak. Dr. Magyar Elemér az intézkedést elszenvedők nevében további kifogásolnivalókat is talált, például, hogy nem 20-25-fős tömegről, csupán egy szomszédról volt szó. Mint mondta, ezen felül ügyfeleit a rendőrök retkeknek nevezték, holott normális körülmények között élő, dolgozó, művelt emberek. Továbbá voltak, akiket a fagyos éjjelen alsó- illetve hálóruhában vittek be a zsaruk, s tartották őket a hideg előállítóban.

A témáról további részleteket olvashatnak a Vasárnapi Heves Megyei Hírlapban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!