Kék hírek, bulvár

2010.05.16. 07:01

Még az arzénos vízben is lehetőséget látnak a tolvajok

A héten hat trükkös lopás jutott a rendőrség tudomására. Lett volna egy hetedik is, ám a kiszemelt áldozat résen volt.

L. A.

Egyszer egy munkára jelentkező férfi, másszor az ál-telefonszerelők, illetve a magukat önkormányzati megbízottaknak kiadók szedtek rá idős embereket. Csak csütörtökön három trükkös lopást jelentettek be a károsultak, illetve hozzátartozóik. Egy 86 esztendős egri asszonyhoz egy fiatal nő csengetett be, aki azt állította, hogy az egészségügyi pénztártól hozott gyógyszertámogatást. Kérte azonban, hogy váltsa fel a nála lévő pénzt, mert "csak húszezres" bankjegy volt nála. Az asszony egy borítékot vett elő, amiben 50 ezer forint volt, s ebből adott vissza a látogatónak. A hirtelen távozó idegennel együtt ennek a pénzes borítéknak is nyoma veszett. Mint a szerkesztőségünket tájékoztató Kocsis Irén Mária r. alezredestől, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóügyeletesétől megtudtuk, akadt két hasonló, de csavarosabb történet is.

Szintén Egerben történt, hogy egy társasházban élő koros, mozgáskorlátozott férfit loptak meg. Bár a lépcsőházat még napközben is mindig zárják, a tettesnek a kertkapun sikerült bejutnia az udvarra, ahol az egyik lakót is sikerült kicseleznie, aki arról érdeklődött, hogy mi járatban van az idegen. Az ismeretlen egy - vélhetően az egyik postaládáról leolvasott - névre hivatkozva azt az állította, keres valakit. A lakó meg is mutatta, hogy az illető melyik épületben lakik, ám arra már nem figyelt oda, hogy a látogató nem oda ment be.

A tettes ehelyett a jó időt kihasználva a lakása ajtajában üldögélő idős férfit szólította meg. Az elkövető azt mondta neki, hogy alá kell írnia valamiféle jegyzőkönyvet. A férfi erre nem volt hajlandó, inkább a közös képviselőhöz küldte az idegent, s arra is felszólította, hogy ne menjen olyan közel hozzá. A tolvajnak azonban csak sikerült addig ügyeskednie, míg megszerezte a férfi tárcáját, s az abban lévő 12 ezer forintot.

Egy idősebb boldogi házaspár otthona előtt egy teherautó állt meg, s abból kiabált ki egy férfi, aki arról érdeklődött, van-e eladó fűszerpaprikájuk, vagy palántájuk, mert ő venne. Miután igenlő választ kapott, s az udvarra is beengedték, két társa is csatlakozott hozzá. Az érdeklődő férfi közben egy biciklire is ajánlatot tett. Míg az egyik idegen a férjjel az udvaron beszélgetett, addig társa bement az asszonnyal a házba, ahol a paprikát tartották. A férfi egy húszezres felváltására kérte a nőt, így megtudta, hol tartják a pénzt. Ezután vizet kért, s míg az asszony ezzel volt elfoglalva, elemelte a fiókban talált 180 ezer forintot. Az idegenek gyors távozása először nem is tűnt fel a házigazdáknak, mert épp akkor tört ki a vihar, s azt hitték, azért siettek el.

Kocsis Irén Mária szólt arról is, hogy némi egészséges gyanakvással, odafigyeléssel ezek a bűncselekmények elkerülhetőek lehetnének. Példaként említette azt a siroki esetet, amikor ketten azzal az ürüggyel csengettek be egy házhoz, hogy megmérnék a vízben az arzén-szintet. A lakó nem engedte be őket, ám felajánlotta, hogy egy kancsóban visz ki vízmintát. Az idegenek tovább erősködtek, mondván, nekik egyenesen a csapból kell a víz. Ez már gyanús lett, így a lakó értesítette a polgármestert, aki szólt a rendőrségnek és egy vízügyes szakembernek. A helyszínen persze kiderült, hogy az idegenek egyáltalán nem azok, akiknek mondták magukat.

STOP - állítsuk meg a bűnözőket! - kattintson a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság kiadványáért!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!