Kék hírek, bulvár

2010.08.11. 17:16

Hevesi lóügy: mégsem rémítőek a körülmények?

A lovak feljelentett tulajdonosa szerint a belvízhelyzet miatt nem voltak ideálisak a körülmények, de ez még nem egyenlő az állatkínzással.

Sz. K.

Meg nem erősített információink szerint helyben hagyással – továbbra is a helyszínen hagyva – lefoglalta a rendőrség azokat a hevesi lovakat, amelyek gazdája ellen állatkínzás miatt feljelentést tettek az állatvédők.

– A tulajdonos hirtelen elkezdett rendet tenni – mondja Botka Tímea, a Vidám Mancsok Állatvédő Egyesület elnöke. – A karámok közti utat homokkal borítja, a lovak zárt épületbe, fedett karámba kerültek, az oszlopokat mésszel fertőtleníti, a trágyalé sem folyik már a szomszédba. Birtokunkba jutottak évekkel ezelőtti fényképek az állatokról, amikor ugyanilyen rossz körülmények között éltek. Ezeket átadjuk az ügyészségnek.

A Hevesi Rendőrkapitányság szakértő bevonásával folytatja a vizsgálatot.
– Az eljárásba bevont két állatorvos elsődleges megállapításként a lovak tartásával kapcsolatban feltárt néhány szabálytalanságot, ám szerintük a lovak nincsenek közvetlen életveszélyben, illetve tartásuk körülményei alapján maradandó egészségkárosodás kialakulása sem valószínűsíthető – tájékoztat Kocsis Irén Mária, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese.

A lovakról korábban szakvéleményt kiállító hatósági állatorvos nem azonos Heves magánállatorvosával. A patások tulajdonosa diplomás, mérnök ember, vállalkozó. Felháborítónak tartja, hogy pocskondiázzák, lejáratják.

– Vizsgálat folyik, de nem ellenem – mondja Juhász István. – Napi 16 órát dolgozom, abból hatot a lovakkal. A 15 állatból egy sem kehes. Felelőtlen kijelentés, hogy a lovak soványak, erről szó sincs. Különböző alkatúak és életkorúak. Járatjuk őket, tegnap is futószáraztunk a határban. Az állatkínzás és a között, hogy kicsit elhanyagoltak, óriási különbség van. Nem azt mondom, hogy ideálisak voltak a körülmények, de belvízhelyzet volt. A trágyalé sem folyt át a szomszédba, ott felázott talaj van. A rendőrség korrekt, alapos munkát végez, minden lovat átnéztek. Az állatvédők viszont több alkalommal is betörtek a telkemre, és az istállóban elengedtek egy-két lovat.

Ezt a vádat viszont az állatvédők tartják felháborítónak, és egyértelműen cáfolják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!