Kék hírek, bulvár

2010.10.27. 04:06

A sötét utcára menekültek félelmükben

Egy éve lépett életbe a távoltartási törvény. Megyénkben 25 alkalommal jártak el a rendőrök a bántalmazókkal szemben.

Barta Katalin


Az alábbi eset megyénk egyik kis falujában történt, néhány héttel ezelőtt. A családfő erősen ittas állapotban ért haza azon a szeptemberi éjszakán. Mivel nem talált a fogára való vacsorát, fékezhetetlen dühvel tört-zúzott a lakásban, s ordítva fenyegette a családot, hogy mindenkit kinyír. Az álmukból felriadt gyerekek anyjuknál kerestek menedéket, aki félelmében a sötét utcára menekült a kicsikkel. A nő végső kétségbeesésében a szomszédtól kért segítséget, aki haladéktalanul hívta a rendőröket. A közeli kapitányság ügyeletes szakemberei húsz percen belül a helyszínre értek, ahol meggyőződtek arról, hogy a brutális apa valóban veszélyt jelent a családra.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] A bántalmazót ideiglenesen 72 óráig a rendőrök is távol tarthatják a családtól. Ilyenkor az iskola vagy a munkahely közelébe sem mehet az illető. Képünk illusztráció. Fotó: Ötvös Imre
[/caption]

Jegyzőkönyvet vettek fel a tapasztaltakról, s a férfit magukkal vitték. A távoltartási törvényt alkalmazva határoztak arról is, hogy a férfi 72 óráig nem mehet a családja közelébe, azaz elrendelték az ideiglenes megelőző távoltartást. Nem sokkal később az apa megbánást tanúsított, az asszony megbocsátott neki, így az ügy nem került bíróság elé. A megyénkben előforduló esetek többségében azonban a bíróság is elrendelte a megelőző távoltartást.


Kocsis Irén Mária, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályvezetője érdeklődésünkre elmondta: az egy éve életbe lépett törvény hatékonyabb a korábbinál, hiszen  – a bíróságot megelőzően – a rendőrség is jogosult a családtagjait bántalmazó, sokszor garázda személyt 72 órán át arra kötelezni, hogy lakóhelyének közvetlen környezetét se keresse fel. Ezalatt a bíróság is léphet, s a bűnüldözői feljelentés nyomán, ha úgy látja, további harminc nappal meghosszabbíthatja ezt az időt.

A bántalmazás közügy

Ha egy gyereket rendszeresen brutálisan vernek, ha agresszív környezetben nő fel, az a személyiségét sokszor visszafordíthatatlanul roncsolja. Rengeteg neurotikus, depressziós, szorongásos felnőtt kórtörténete egy ilyen családban gyökerezik – állítják a szakemberek. Az sem ritka, hogy áldozatból később elkövető lesz. Ha valakit vertek gyerekkorában, nagy az esélye, hogy ő maga is verni fogja a gyerekét.


– Szűkebb hazánkban tavaly 7, idén januártól 19 alkalommal került sor a rendőrkapitányságok részéről ideiglenes megelőző távoltartás elrendelésére, melyből 16 esetben a bíróság is elrendelte a megelőző távoltartást, háromszor pedig megszüntette az eljárást, mert a felek kibékültek, és egyikük sem kérte a távoltartás elrendelését.
Ismert: a távoltartás elrendelésére korábban csak a bíróság volt jogosult, ám a családon belüli erőszak elszaporodása miatt hazánk is átvette a több európai országban is alkalmazott joggyakorlatot.

Az iskola közelébe sem mehet a bántalmazó

Kocsis Irén Máriától megtudtuk, hogy a távoltartás azt jelenti, hogy az elkövetőnek 3–30 napig távol kell tartania magát a sértett lakó- és munkahelyétől, az orvosi rendelőtől, ahová a sértett jár. Ha a bántalmazott gyermek, akkor a bántalmazó nem mehet a gyermek iskolája közelébe sem. Akit távoltartásra köteleztek, nem veheti fel a kapcsolatot a sértettel sem személyesen, sem telefonon. Fenyegető magatartásnak minősül, ha a távoltartásra kötelezett például a gyermek iskolájánál várakozik, vagy feltűnik felesége, élettársa munkahelye közelében. Ez egyben a távoltartás szabályainak megszegését jelenti. Ilyen esetben pénzbírsággal sújtható, s akár az előzetes letartóztatása is elrendelhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!