Kék hírek, bulvár

2012.11.26. 17:47

A TASZ feljelentést tesz a rendőrség ellen a hatvani események után

A Társaság a Szabadságjogokért szedrvezet közleményt adott ki az elmúlt héten történt hatvani incidenst követően. Ebben kifejtik álláspontjukat az ott lezajlott események kapcsán.

Index/Heol.hu

Bűncselekmények elkövetőivel szemben a rendőrségnek fel kell lépnie, az intézkedés jogszerű lefolytatása rendőrszakmai kérdés. Ha viszont az állam erőszakmonopóliumát gyakorló rendőrség embereket bántalmaz, az emberi jogi kérdés – a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) azt várja az ügyészségtől, hogy kezdeményezzen vizsgálatot a múlt héten csütörtökön Hatvanban történtek ügyében. 

– Ha tevékenységünkkel nem vagyunk jelen folyamatosan a terepen, nem értesültünk volna erről a hatvani esetről, és egy újabb, magyar romák ellen elkövetett rendőri bántalmazás marad titokban. Bízunk abban, hogy a jogalkalmazó alaposan és pártatlanul kivizsgálja az ügyet ezzel biztosítva a törvény előtti egyenlőséget mindenki számára, még akkor is, ha hatósági személy követ el bűncselekményt – mondta Sánta Szabolcs Miklós, a TASZ Romaprogram ügyvédje.

A TASZ munkatársai az eseményeket követően haladéktalanul a helyszínre utaztak, ahol szemtanúkkal és sértettekkel, köztük az előállítottakkal is közvetlenül beszéltek, akik mind egybehangzóan mondták el a történteket. Mindezek alapján a rendőrség nyilvánvalóan aránytalanul és válogatás nélkül alkalmazott erőszakot, így a rendőri brutalitásnak gyermekek, idős emberek is áldozatul estek.

Az Index stábja a helyszínen forgatott, megszólaltatták a sérültek családtagjait:A rendőrségről szóló törvény értelmében a rendőrség működésének egyik általános alapelve az arányosság követelményének betartása.
„15. § (1) A rendőri intézkedés nem okozhat olyan hátrányt, amely nyilvánvalóan nem áll arányban az intézkedés törvényes céljával.
(2) Több lehetséges és alkalmas rendőri intézkedés, illetőleg kényszerítő eszköz közül azt kell választani, amely az eredményesség biztosítása mellett az intézkedéssel érintettre a legkisebb korlátozással, sérüléssel vagy károkozással jár.”

A hatvani eseményeket a linkre kattintva elolvashatja!

A TASZ általános tapasztalata, hogy azokban az ügyekben, ahol romákkal szemben rendőri túlkapás történik, a rendőrök ellen nem indul hivatalból eljárás, csak akkor, ha az érintettek a TASZ jogászai segítségével feljelentést vagy panaszt tesznek. A rendőri bántalmazás áldozataival szemben ugyanakkor azonnal, hivatalból szokott eljárás indulni hivatalos személy elleni erőszak vagy más bűncselekmény miatt, ahogy az ebben az esetben is történt.

A TASZ kezdeményezi a Független Rendészeti Panasztestület eljárását az alapjogsértő rendőri intézkedés megállapítására, és feljelentést tesz az erőszakot alkalmazó rendőrökkel szemben.

Hétfőn 18:07 -kor a rendőrség közleményében azt írta: A Hatvanban 2012. november 22-én történtekkel kapcsolatban a hatáskörrel rendelkező bíróság hat főt helyezett előzetes letartóztatásba.

Címkék#hatvan

Ezek is érdekelhetik