Kék hírek, bulvár

2013.02.19. 07:45

M3-as tragédia: egyelőre nem emelnek vádat

Egyelőre nem emel vádat a Pest Megyei Főügyészség az M3-as autópályán négy halálos áldozatot követelő balesetet okozó szlovák nő ellen.

MTI

Kállai Gábor, a Pest Megyei Főügyészség szóvivője hétfőn az MTI-nek elmondta: bár a rendőrség lezárta a nyomozást és vádemelési javaslatot tett, a főügyészség - helyt adva a védői indítványnak - a gyanúsított alkoholfogyasztásával összefüggő szakértői vélemény kiegészítését kéri. Ezért visszaadják a tavaly augusztusban történt baleset ügyét a rendőrségnek, miközben hétfőn indítványozták a szlovák nő előzetes letartóztatásának május 23-ig történő meghosszabbítását.

A védői indítvány célja nyilvánvalóan annak igazolása, hogy a sofőr vérében nem azért találtak közepes fokú ittasságra utaló alkoholszintet, mert a baleset előtt ivott, hanem azért, mert a karambol miatti sokk hatására (utólag) húzta meg a vodkás üveget - közölte a főügyészség szóvivője.

Megjegyezte: noha az orvos szakértői vélemény nem zárta ki a "teljes ráivást", az ügy nagy horderejére való tekintettel egyértelműen tisztázni kell a megalapozott gyanút, miszerint a balesetet okozó sofőr már a karambol előtt is fogyasztott alkoholt, amelyre esetleg a karambol után "ráivott".

A végső vélemény megszületéséig folytatódik a nyomozás, erre az időszakra - május 23-ig - az ügyészség az előzetes letartóztatás meghosszabbítását kérte hétfőn az illetékes bíróságtól - tette hozzá Kállai Gábor.

A szóvivő korábbi tájékoztatása szerint úgy tervezték, hogy akár már február végén, március elején vádat emelhetnek a szlovák nő ellen, mert a nyomozás vélhetően befejeződik addigra, mire a gyanúsított eredetileg február 23-ig tartó előzetese lejár.

A nyomozás lezárását követően a Pest Megyei Főügyészség a lehető leghamarabb elkészíti és benyújtja a vádiratot, és a per remélhetőleg már az első félévben megkezdődhet, valószínűleg a Gödöllői Járásbíróságon - közölte a szóvivő.

A nyomozás során felvetődött, hogy a vétkes sofőr esetleg kábítószert is fogyasztott, mivel vérében ópiátszármazékot találtak, ezt ő köhögéscsillapító gyógyszer bevételével magyarázta. Ezt a lehetőséget az illetékes szakértő sem zárta ki - fűzte hozzá az ügyészségi szóvivő. Kitért arra, hogy az iratismertetéskor a védő pontosította a bevett tabletták hatóanyag-tartalmát (mondván, a korábban közöltnél erősebb gyógyszerről van szó), ami szerinte befolyásolta a mért alkoholszintet is. A most meghosszabbított eljárásban ezt az állítást is vizsgálja majd a szakértő - mondta Kállai Gábor.

A szlovák rendszámú BMW tavaly augusztus 21-én hajnalban az M3-as autópálya főváros felé vezető oldalán ment neki az előtte haladó Fiat Puntónak, amely az ütközés következtében a szalagkorlátnak csapódott, majd kigyulladt. A szabályosan közlekedő személyautóban két középkorú karácsondi házaspár utazott. Négyük közül hárman bennégtek a kocsiban, míg egy 54 éves asszony, aki másod- és harmadfokú égési sérülései ellenére ki tudott menekülni a járműből, a fővárosi Honvédkórházban két nappal később halt meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!