Kék hírek, bulvár

2013.02.06. 08:00

Vagyonnyilatkozatok: van, aki Rejtő-kötetekbe fektet

Mind a tizenegy Heves megyében megválasztott, illetve a további két, országos listáról mandátumot szerzett megyénkbeli politikus leadta a január 31-ig határidős dokumentumot.

Sike Sándor

Az Országgyűlés Mentelmi Bizottságának címzett képviselői vagyonnyilatkozatok fénymásolatát tanulmányozva azt látjuk, az elmúlt esztendő a honatyák számára sem a gyarapodás éve volt. A tulajdonukban lévő ingatlanokat korábban vásárlással, cserével szerezték, vagy örökölték.

Az egyetlen megyénkbeli MSZP-s képviselő, dr. Sós Tamás Egerben egy 87 négyzetméteres – plusz tetőtéri – lakásnak fele részben tulajdonosa. Örökléssel, illetve adásvétellel jutott 1996-ban egy másik lakás feléhez, ami egy 700 négyzetméteres telken áll.

Egy hajdúszoboszlói kis társasházi lakás is fele részben az övé.

Hat esztendeje vásárolt 27 hektár szántót. Az őstermelői tevékenységből évi 650 ezer forint jövedelme származik. Tavaly lecserélte tízéves Volkswagen Passátját egy újra. Értékpapírban, bankbetétben több mint ötmillió forint megtakarítása, arany koronában 10 millió 350 ezer forint értéke van.

Az egyik leglakonikusabb okiratot Vona Gábor, a Jobbik elnöke nyújtotta be. A Gyöngyösön mandátumot szerzett, feleségével Benedek fiukat közös háztartásban nevelő képviselő három kérdésre adott választ: 455 ezer forint pénzpiaci befektetési jeggyel rendelkezik, takarékbetétben 4,2 millió forint megtakarítása van és használ egy a parlamenti képviselőknek járó laptopot.
[caption id="" align="alignleft" width="360"] Képviselőink a Parlamentben: harmadik sorban balról a második Szabó Zsolt, dr. Tóth József (egy sorral feljebb), Balázs József, Herman István Horváth László.
[/caption]
A párt sajtószóvivőjének sem kellett túl sokáig bajlódnia a nyilatkozattal. Az újságíró, szociológus Mirkóczki Ádám Feldebrőn 2445 négyzetméteres teleknek, rajta 105 négyzetméteres családi háznak fele részben tulajdonosa. Az ingatlant 2008-ban vásárolták, miután két évvel korábban ugyanit vettek egy 1692 négyzetméteres építési telket.

Mirkóczki Ádámnak a két esztendeje vásárolt, 2006-os évjáratú Volkswagen Passat van még a tulajdonában. Tartozásai között egymillió 600 ezer forint diákhitel és 48 ezer 245 svájci frank szerepel. Utóbbit 2008-ban vette fel.

A Jobbik alelnöke, Sneider Tamás Aldebrőn 2003 óta 50 százalékos arányban birtokol egy közel kétezer négyzetméteres gazdasági épületet. Ugyanitt 2 hektár szőlője, valamint egy 2011-ben vásárolt 5240 négyzetméteres beépítetlen területe van. Három esztendeje vett egy Renault Thaliát, miközben megtartotta Fiat Puntóját is, amit 2007-ben vett.
 Banknak 3 millió 400 ezerrel, magánszemélynek 2,6 millió forinttal.

A fideszes Balázs Józsefnek Gyöngyösön és Nagyrédén van lakása. Az előbbi társasházi, közel 90 négyzetméter és fele részben az övé. A nagyrédei 112 négyzetméteres – 1000 négyzetméteres ingatlanon álló – családi ház negyedét 2008-ban örökölte, együtt két másik kerttel, egyiken pincével, valamint egy szántóval.

Rá egy évre vásárolt egy építési telket is Rédén. A képviselő másfél éve vett meg egy 15 ezer négyzetméteres szántót, nyolc éve egy szőlőt, ami tízezer négyzetméter. Húsz évvel ezelőtt földkiadásból, 2011-ben pedig vásárlásból gyarapodott még nagyrédei birtoka több mint tízezer négyzetméterrel.

Tulajdonol egy gyöngyöstarjáni szántóterületet is, illetve tavaly Nagyrédén vett szántót, Gyöngyössolymoson szőlőt. Utóbbi 7630 négyzetméteres. Toyota Corolláját öt éve vásárolta. Hatezer eurós megtakarítása mellett biztosításokban, folyószámlán forintban is van hétmilliója. Ugyanennyi azonban a banki tartozása, és magánszemélytől is kapott kölcsön kétmilliót.
[caption id="" align="alignleft" width="360"] Készül a vagyonnyilatkozat. A hazai országgyűlési képviselők minden esztendőben február 1-jéig kötelesek beszámolni a vagyoni helyzetükről. Képünk illusztráció.
[/caption]
Demeter Ervin (Fidesz) Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kormánymegbízottként közel egymillió forint bruttó összeget kap havonta. Budapesten egy 187 négyzetméteres lakóház fele részben az övé, csakúgy, mint egy 108 négyzetméteres társasházi otthoné. Mádon 2013 négyzetméteres telek, rajta családi ház van a nevén.

Harmincegyezer négyzetméter erdő birtokosa Tinyén, 36 ezer négyzetméter szőlőé, szántóé és gyepé Mádon. Erdélyi kortárs képzőművészeti gyűjteménye képvisel értéket, más megtakarítása nincs. Banki tartozása meghaladja a négy és félmilliót.

Párttársa, Herman István Ervin egy 160 négyzetméteres családi ház felének a tulajdonosa. Aldebrőn egy családi ház fele az övé 1985-től, Noszvajon másfél hektár szántóval rendelkezik 1993 óta. Két éve vett meg egy Renault Lagunát, tavaly egy 12 éves Toyota RAV-ot egymillióért. Másfél milliónyi banki tartozása van.

Heves megye kormánymegbízottja, Horváth László 997 ezer forint fizetést kap ezért a munkájáért. Egy 125 négyzetméteres lakóház fele az övé. Sopron-Brembergbányán is van három ingatlana öröklés, illetve szülői ajándék, valamint vásárlás révén. Volkswagen Passat TDI-jét és Nissan Quashqai-ját 2009-ben vette. Banki tartozása 7,5 millió. Jövedelme a 95 százalékban tulajdonolt Qualitrade Kft.-ből is származik.

Dr. Nyitrai Zsolt nyilatkozata aligha nevezhető terjedelmesnek: ingatlana nincs, megtakarítása meghaladja a 10 millió forintot. Nagyobb értéket a 2012-ben vásárolt KIA Cee''d képvisel, illetőleg a tulajdonában lévő védett műemlékek, antik órák, valamint Rejtő Jenő műveinek első kiadásából 15 darab.

Hatvan polgármestere, Szabó Zsolt 1331 négyzetméteres telken 160 négyzetméteres családi házzal rendelkezik. Gyöngyöstarjánban 220 hektár szántója, legelője, erdeje van. 2005 és 2010 között vette, csakúgy, mint a 13 hektár mezőgazdasági területet Gyöngyöspatán. Banki tartozása 2 millió 228 ezer. Mezőgazdasági és egyéb jövedelme bruttó évi 4 millió 500 ezer forint. Öt cégben van tulajdonrésze, kettőben 100, illetve 90 százalékos.

A szintén fideszes tiszanánai polgármester, dr. Tóth József BMW 525-ösét 2010-ben vásárolta. A faluban telke, 107 négyzetméteres családi háza van fele részben. Kiskörén és Tiszanánán harmadrészben örökölt  58 hektárnyi szántót. Nánán részarány juttatás és vásárlás révén tett szert 14 hektár szántóra. Rendelkezik két aranykoronányi legelővel is Tiszanánán.

Őstermelőként ötmilliós éves jövedelme van, mezőgazdasági termelés támogatására tavaly csaknem ötmillió forintot kapott az MVH-tól. Életbiztosításban 4 és félmillió, részvényben ugyanennyi, egy kft. és egy bt. üzletrészében kétmillió négyszázezer forintja van.

Habis László (KDNP), Eger polgármestere a városban egy 120 négyzetméteres lakás ötven százalékának haszonélvezője. Övé egy garázs fele 1800 négyzetméteres szántó, Zamárdiban egy örökölt 20 négyzetméteres üdülő. 1996-ban fele részben örökölt egy kis lakóházat, garázst. Fele részben tulajdonosa egy 99 négyzetméteres társasházi lakásnak. Opel Vectráját hét éve vette, befektetési jegyben közel kilencmilliója van. Banki megtakarításai túlnyomórészt devizában közelítik az ötmillió forintot, tartozása 160 ezer.

A másik megyénkbeli kereszténydemokrata honatya, dr. Lukács Tamás viszont egymillió 125 ezerrel tartozik a banknak. Fele részben tulajdonosa egy 193 négyzetméteres lakóháznak Egerben, amit 1992-ben vásároltak, majd ráépítéssel bővítették. Noszvajon hatezer négyzetméteres szántó 6/24-ed részben az övé. Autója egy 2006-ban vásárolt Volkswagen Jetta.
 
Nem csak honatyáknak kell nyilatkozniuk vagyonukról

Az országgyűlési képviselőkön túl – a hozzátartozókéval közösen – vagyonnyilatkozatot kell leadnia még az Állami Számvevőszék elnökének, alelnökének, a legfőbb ügyésznek és helyetteseinek, háromévente az Országos Bírósági Hivatal elnökének és a Kúria elnökének.

Ilyen kötelezettsége van a Magyar Nemzeti Bank elnökének, alelnökeinek, s a Monetáris Tanács többi tagjának, a felügyelő bizottság elnökének és tagjainak, a Gazdasági Versenyhivatal elnökének, elnökhelyetteseinek és a Versenytanács tagjainak, a Közbeszerzési Tanács elnökének, alelnökének és tagjainak, valamint a Médiatanács elnökének és tagjainak.

Érdekességek a képviselők „bevallásából”

Dr. Nyitrai Zsolt tulajdonában olyan védett értékek vannak, mint Bethlen István miniszterelnök két, Andrássy Gyula három, illetve Széll Kálmán két levele (ezeket 2009-ben vásárolta), valamint az a nemrégiben megszerzett XVI. századi Hoefnagel-metszet, amely Eger talán leghíresebb ábrázolása.

Az öt antik órát 2008-ban, Rejtő Jenő műveinek első kiadásából tizet 2011-ben, ötöt tavaly vett meg. Herman képviselő a megyei iparkamara kézműves elnökeként havi bruttó 33 ezer forintot kap. Továbbra is tulajdoni része van az Agria Bélyegző Kft.-ben. Dr. Tóth József 2010-ben használtan vette a 2010-es gyártású autóját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!