Kék hírek, bulvár

2016.10.26. 16:50

Bombariadó a csarnokban

Bombafenyegetés miatt szakadt félbe a meccs Egerben a sporcsarnokban szerdán, közel 800 középiskolás diáknak kellett elhagynia az épületet. Videó

Mazurka Zita

Szerencsére azonban ez csak egy gyakorlat volt, melyet a Heves Megyei Katasztrófavédelemi Igazgatóság szervezett a megyeszékhelyen.

Az Eszterházy KFSC kézilabda csapatainak mérkőzése már elkezdődött, amikor a helyszínre érkezünk. A nézőtéren több száz diák ül és szurkol a kézis lányoknak. Tapssal, dudaszóval biztatják a csapatot. A meccs harmincadik percében azonban váratlan fordulat következik be.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Fotó: Berán Dániel
[/caption]

– Senki ne ijedjen meg, hamarosan megszólal a sziréna, ugyanis bombariadót szimulálunk és mindenkinek el kell hagynia az épületet – jelentette be egy katasztrófavédelmi szakember. Zelei László, polgári védelmi felügyelő megkér mindenkit, hogy ne keltsenek pánikot, mindenki szépen, rendezett sorban vonuljon ki az udvarra a csarnokból. A diákok így is tesznek. Kisebb hangzavar támad ugyan, de a diákok a biztonsági személyzet segítségével fegyelmezetten elindulnak a kijáratok felé. Nem sok idő múltán megtudjuk, a kiürítési gyakorlat sikeres volt, ugyanis 2 perc 20 másodperc alatt, (bőven a szintidőn belül, ami 6 perc) minden fennakadás nélkül kivonultak a nézők. Mindezt úgy, hogy a legtöbben vélhetően nem is tudták, hogy egy katasztrófavédelmi akcióra érkeznek, ugyanis a tanáraik csak annyit közölhettek velük, hogy kézilabda mérkőzésre jönnek.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Fotó: Berán Dániel
[/caption]

Az egyébként a katasztrófavédelemnél közösségi szolgálatukat teljesítő diákok ezután visszaültek a nézőtérre, majd a polgári védelni felügyelő intaraktív előadásban hívta fel a figyelmüket arra, hogy mire kell hasonló helyzetben odafigyelni, hogy ne fordulhasson elő még egyszer olyan tragédia, ami a West-Balkán szórakozóhelyen 2011-ben történt. A fiatalok további hasznos tanácsot is kaptak, például megtudhatták, hogyan kell használniuk a poroltó készüléket. A korántsem unalmas előadás után azonban még izgalmasabb bemutatók vártak még a diákokra.

Az udvarra ismét kivonulva megtudták, hogy a riadó után robbanás történt az épületben, két ember a tetőn rekedt, mentésükre magasból mentő jármű érkezett. A sérülteket a tűzoltók lementették a magasból és átadták a mentőszolgálat munkatársainak. A következő percekben már azt láthatták a diákok, hogy mit tesznek a tűzoltók, ha egy (egyébként a mostani gyakorlat feltételezett robbanásában megsérült) személyautó motortere kigyullad és ki kell vágnia a lánglovagoknak az autóban rekedt sérülteket. Az utolsó, leglátványosabb akcióba már a tanulók is beszálltak. A tűzoltók tálcatüzet szimuláltak, s előbb azt mutatták meg, hogyan kell helyesen megfékezni a nagy lángokat, majd az önként jelentkezők is elolthatták a korántsem kis tüzet.

Tankóné Antal Erika megyei katasztrófavédelmi szóvivő a Heol.hu elmondta: kettős céllal rendezték meg a gyakorlatot

– Az volt a célunk, hogy megnézzük, mennyi idő alatt tudják a diákok, egy ekkora tömeg, elhagyni a sportcsarnok területét. A másik pedig, hogy felkészítsük a fiatalokat, hogy milyen veszélyek leselkedhetnek rájuk tömegrendezvény esetén, hiszen ők az a célközönség, akik a legtöbbet részt vesznek koncerteken és más szabadtéri rendezvényen. Ezért fontos, hogy egy váratlanul kialakult helyzetben is tudják, mi a teendőjük. – tette hozzá a szóvivő.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Fotó: Berán Dániel
[/caption]

A nagyszabású, több órán keresztül tartó gyakorlaton a katasztrófavédelem szakemberei mellett a rendőrség és a mentők munkatársai is részt vettek. Előbbiek a helyszínt biztosították, utóbbiak pedig a sérülteket látták el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!