Kék hírek, bulvár

2016.12.09. 19:04

Döbrögi kártérítést fizethet

Felfüggesztett börtönnel sújtották a verekedő Lúdas Matyit.

Szalay Zoltán

Lúdas Matyinak felelnie kell a gőgös nemes háromszori megveréséért. Döbröginek viszont meg kell térítenie kárt Matyinak, amit a ludak elorzásával okozott neki. Mesébe illő döntéseket hoztak a bíróságok Fazekas Mihály irodalmi műve alapján a megyeszékhelyen megrendezett Bíróságok éjszakáján.

A Bíróságok éjszakája elnevezésű program immár hagyomány az Egri Törvényszéken. A héten tartott különleges eseményen a törvényszék elnöke, dr. Nyiri Beáta köszöntötte a látogatókat, akik – az összesítés szerint csaknem 150-en – érdeklődést mutattak a bírók munkája iránt, s megjelentek az Egri Járásbírság épületében.

– Harmadszor rendeztük meg ezt az eseményt, amelynek révén az állampolgárok bepillantást nyerhetnek az igazságszolgáltatás mindennapjaiba – közölte a Heol munkatársával dr. Nyiri Beáta. Az elnök asszony ötlete volt, hogy széles körben ismert irodalmi alkotásokat dolgozzanak fel perszimulációs eljárás keretében. Ezúttal Justitia szolgálói Fazekas Mihály: Lúdas Matyi című, népmesei szálakkal átszőtt elbeszélő költeményét választották. A látogatók három perszimulációt is megtekinthettek, amelynek során megtapasztalhatták mennyire eltérő a büntetőjogi, a polgári jogi és a mediációs hozzáállás ugyanahhoz a történethez. A mű különböző elemeinek kiemelésével jól lehetett érzékeltetni azt, hogy mi a különbség a büntető és a polgári eljárás között.

Az érdeklődők külön megfigyelhették a Lúdas Matyi kontra Döbrögi polgár peres tárgyalását, amelyen a bíró a törvényszék polgári kollégiumának a vezetője, dr. Tőzsér Lajos volt. Az eljárás tárgya mi más lehetett volna, mint hogy Döbrögi nemesnek felelnie kell azért a kárért, amit azzal okozott a szegény fiúnak, hogy elhajtatta a libáit. A procedúra végén azután a bíróság igazságot szolgáltatott, hiszen a dölyfös és igencsak testes urat arra kötelezték, hogy térítse meg Lúdas Matyi kárát, azaz fizesse meg kamatostól a ludainak az árát.

Egészen más volt a helyzet a büntetőjogi eljárás szimulációján, amelyen a törvényszék büntetőjogi kollégiuma munkájának irányítója, dr. Schmidt Péter bíráskodott. A vádhatóság emberölés kísérletének bűntettével vádolta meg Matyit. A tárgyalás végén azután a bírság kihirdette az ítéletet: folytatólagosan elkövetett súlyos testi sértés bűntettében mondták bűnösnek a ludak ifjú gazdáját, akit ezért próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtottak.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Lúdas Matyi büntetőbíróság előtt felel Döbrögi háromszori megveréséért Beküldött fotó
[/caption]

Egy, a korábbi perszimulációs bemutatókon még a közönség előtt el nem játszott, éppen ezért számukra merőben új eljárásnak is szem- és fültanúi lehettek az idei polgárbarát rendezvényre ellátogatók, ez pedig az úgynevezett mediációs, vagyis bírósági közvetítő procedúra volt, amit dr. Hegedűs Ákos járásbíró vezetett.  Az Egri Törvényszék a nagy érdeklődésre tekintettel már 2008. óta rendszeresen szervez nyilvános perszimulációkat, azonban ez volt az első alkalom, hogy a bírósági közvetítés is bemutatásra került. Egy kártérítési perben fordult Ludas Matyi őstermelő a bírósági közvetítőhöz, mivel Döbrög nagyközség polgármestere azon túl, hogy elvette 12 baromfiját még tettlegességet is alkalmazott vele szemben. Az elfajult indulatokkal fűszerezett vitában is lehetett azonban közös értékeket és célokat találni, ami segített a markánsan ellentétes oldalon álló feleknek a megállapodásban. A szervezők ezzel is fel kívánták hívni a figyelmet arra, hogy létezik Magyarországon olyan ingyenes bírósági vitarendezési eljárás, amelynek a végén a felek kézfogással búcsúznak.

Ebben az esztendőben először vett részt az országosan meghirdetett „Nyitott Bíróságok” elnevezésű programban a Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet, amelynek munkatársai eszközbemutatóval, a börtön életéről szóló prezentációval járultak hozzá az érdeklődők ismereteinek bővítéséhez.
Arról pedig, hogy a szakmai jellegű tájékoztatókon, a perszimulációkon túl is jól érezhessék magukat a résztvevők, őket külön teaház is várta, ahol forró teával, süteménnyel kínálták mindegyiküket. Emellett a diákok a bírósággal összefüggő kvízt is kitölthettek, a legügyesebbek pedig csokoládé Mikulást, és szaloncukrot kaptak.

Fontos és feltétlenül dicsérendő szerepet töltöttek be az eljárások során a megye bíróságainak munkatársai, akik igazán élethűen érzékeltették a jelenlévőkkel, milyen is a tárgyalótermek légköre, hogyan születnek az ítéletek. A már leírt, a bírói feladatot vállaló szereplőkön túl mindenképpen említést érdemel a Lúdas Matyit színészi módon megformáló dr. Juhász Gabriella bírósági fogalmazó és a Döbrögit nagyszerűen alakító dr. Gulyás István bíró. De le kell jegyezni a Bíróságok éjszakája kapcsán azt is, legalább negyvenen segédkeztek abban, hogy az este kilenc órakor zárult nem mindennapi esemény minél sikeresebben legyen. Olyannyira, hogy a „Nyitott Bíróságok” program következő rendezvényére is kedvet kapjanak az állampolgárok.
[caption id="" align="alignleft" width="650"] A bírósági közvetítés során a mediátor, a közvetítő segíti a feleket a megállapodás elérésében Beküldött fotó
[/caption]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!