Kék hírek, bulvár

2017.01.05. 19:46

Egyre durvábbak a gyilkosok

A brutalitás a korábbi évekénél több bűntény esetében volt jellemző 2016-ban. A tavalyit megelőző időszakokban sokkal inkább kést vagy szúró-vágó eszközt használtak a tettesek.

Szalay Zoltán

Nemcsak megverte, hanem fel is gyújtotta Hatvanban tavasszal a gyanúsított az áldozatát, akinek a halálát végül is a nagy kiterjedésű és súlyos égési sérülések okozták. Több más életet fenyegető bűncselekményt is a tettes brutalitása jellemzett 2016-ban. A legsúlyosabb tavalyi bűntények jellegzetességeiről olvashatnak az következőkben összefoglalót.

Amíg a korábbi években a kés volt a mások életét jogellenesen veszélyeztetők elsőszámú elkövetési eszköze, addig az előző esztendőben inkább az öklüket, a lábukat használták effajta elvetemült célra a megvádoltak. Szerencsére nem volt sok azokból a tettekből, amelyek mások testi épsége, sőt élete ellen irányultak, de – ahogy a közvélemény tartja – akár egyetlen egy is túl nagy szám a hasonló cselekedetekből.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A gyöngyösi kislány, Kiara Jerne apját kísérik újabb büntetőeljárási cselekmény elvégzéséhez a bűnüldözők Fotó: HMRFK
[/caption]

A 2016-os év elején, január 10-én vasárnap este Petőfibányán perlekedés közben az utcán szúrta meg vadászkéssel a 41 éves T. János az élettársát, akit kórházba szállítottak. A férfival szemben életveszélyt okozó testi sértés bűntett miatt indult büntetőeljárás.

Emberölés előkészülete, továbbá személyi szabadság megsértése, lőfegyverrel visszaélés bűntett és más bűncselekmények gyanúja miatt indítottak nyomozást márciusban a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságon a 39 esztendős Cs. László gyöngyösi polgár ellen, akit bűnügyi őrizetbe is vettek. Az előzménye ennek az volt, hogy a férfi gyöngyösi lakásukban az egyébként engedély nélkül tartott lőfegyverrel hadonászva fenyegette meg a feleségét és annak vélt szeretőjét. Egy lövést is leadott, ami szerencsére nem sebesített meg senkit. A féltékeny férjet a hozzátartozói lecsillapították, s ezután tettek  bejelentést a rendőrségen, az egyenruhások, vitték el a gyanúsítottat. Kábítószer gyorstesztet is alkalmaztak vele szemben, ami pozitív értéket mutatott, így kábítószer-birtoklás vétségével is meggyanúsították.

Április 26-án hajnali negyed egy óra körül Hatvanban, a Pázsit utcai árkádsor alatt történt az elmúlt év legbrutálisabb bűnténye. A 32 esztendős gyöngyösi S. Róbert előbb még társalgott egy hajléktalannal, majd váratlanul megtámadta. Ütötte-verte, többször megrúgta a földön fekvő szerencsétlent, ráugrott a felsőtestére is, végül meggyújtotta a ruházatát. A későbbi orvos szakértői vizsgálat megállapította, hogy a nagy kiterjedésű és súlyos fokú égési sérülések idézték elő a sértett halálát. A történtek után a támadó a rendőrségen beismerő vallomást tett, amit az Egri Járásbíróság nyomozási bírája előtt is megerősített. Ám igazából nem tudta megindokolni, miért cselekedett így. A bíróságon – miután az ügyész és a gyanúsított a védőjével együtt tudomásul vette a végzést – elrendelték az előzetes letartóztatását, hiszen a cselekménye, a különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntett kiemelkedő tárgyi súlya miatt fennállt a szökés, az elrejtőzés veszélye, amivel meghiúsíthatná vagy megnehezítené a sikeres büntetőeljárást.

Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés volt a gyanú abban a Szentdomonkoson bekövetkezett esetben, amelyben június 27-én egy 11 éves kisfiú a Hóstya utcában halt meg, mert egy betonlap ráesett. A vele együtt játszó gyermekek arról beszéltek a rendőrségi vallomásukban, hogy az árok partján feszegették a betonlapokat, amiket nem bírtak és elejtettek. Ekkor történt meg a baj, ami a tragédiához vezetett. Egyelőre az ügynek nincs gyanúsítottja.

Hevesen a lakásukon veszekedést követően döfött kést július 13-án este az 55 esztendős M. László a 42 éves élettársába. A nő olyan súlyos sérülést szenvedett ennek következtében, hogy a helyszínen életét vesztette. A bűnüldözők nemsokára elfogták a férfit és előállították a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságra. Kihallgatták őt gyanúsítottként, kezdeményezték az előzetes letartóztatást, a kényszerintézkedést utóbb az Egri Járásbíróság nyomozási bírája el is rendelte.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A megbilincselt férfi karácsonykor ült Mezőtárkányban Fotó: HMRFK
[/caption]

A 2016-os esztendő végére is jutott az emberölésekből. Mezőtárkányban az 52 éves helyi lakos karácsonykor, december 25-én késő este olyan súlyosan megverte az őt a lakásába korábban befogadó át élettársát, hogy az asszony belehalt a sérüléseibe. Állítólag szerelemféltés volt a tett motívuma. A férfit a rendőrök a bűntény helyszínén elfogták, előállították a megyei rendőr-főkapitányságra. A legsúlyosabb, a gyanúsított szabadságát korlátozó kényszerintézkedés kezdeményezése, a főügyészség indítványa után az Egri Járásbíróság nyomozási bírója el is rendelte az előzetes letartóztatást.

Emberölésért felelhetnek a szülők

Két olyan eset is történt megyénkben tavaly, amelyekben kisgyermekek haltak meg szüleik miatt. A főügyészség különös kegyetlenséggel, 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vádat a gyöngyösi J. Médea és K. Gusztáv ellen, akik a vizsgálat szerint elmulasztották gondozási kötelezettségük teljesítését, s a másfél éves Kiara éhen halt. Bűntettükért életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethetők.

Recsken kéthónapos baba hunyt el ifjú szülei hibájából, ezt az apa és az anya rendőrségi kihallgatásán el is ismerte. Halált okozó testi sértés miatt járnak el velük szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!