Kék hírek, bulvár

2017.07.03. 08:06

Ez lesz az ország egyik legmodernebb tűzoltólaktanyája

Gyöngyös volt honvédségi laktanyájának területén épül fel csaknem 900 millió forintból az ország egyik legmodernebb új tűzoltólaktanyája.

Hliva Éva

Fotó: CZIMER TAMAS

Egyhektáros területen, a város központjában, de nem a belvárosban, jól frekventált, a kivonulás szempontból ideális helyen, az egykori honvédségi laktanya területén épülhet fel hamarosan Gyöngyös új tűzoltólaktanyája.

– Az ország egyik legmodernebb tűzoltólaktanyája lesz majd, ha megépül, 5+1 szerállásos épület lesz, 1707 négyzetméter területű, egyedülálló és korszerű energetikai megoldásokkal. Geotermikus hőszivattyúval és napelemparkkal büszkélkedhetünk majd – ismerteti a létesítmény újszerűségét dr. Zólyomi Géza tűzoltó ezredes, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Gyöngyösi Kirendeltségének vezetője.

Hozzáteszi: ide nemcsak a tűzoltó állomány, hanem annak vezetése és a katasztrófavédelmi kirendeltség állománya is átköltözik. Ez majdnem nyolcvan ember.

– A jelenlegi telephely, a Kozmári Dezső tűzoltólak­tanya 1925-ben épült – magyarázza az ezredes –, akkor a kor műszaki elvárásainak megfelelt, impozáns épület volt és az egykor használatos ló vontatta kocsifecskendők tárolására is alkalmas volt, illetve a tűzoltóság legénységének is. Hiszen a kocsik is jóval kisebbek voltak és kevesebb tűzoltó állt szolgálatban. Mára azonban kinőttük ezt a helyet, ezt sem bővíteni, sem felújítani nem lehet igazán. Nincs lehetőségünk a kiszolgáló technológiák fejlesztésére, és a helyhiány miatt­ a korszerű eszközök, tűzoltóautók, vízszállítók befogadására sem.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Az egykori honvédségi laktanya területén összesen kétmilliárdos beruházás indul Fotó: Czímer Tamás
[/caption]

Megtudtuk: a beruházás pályázati támogatásból valósul meg 880 millió forintból. A tervek szerint jövő év végén elkezdődhetnek a tényleges munkák a területen. A végleges tervek elkészítésére kiírt közbeszerzési eljárás, valamint az előkészületi munkák folynak, amelyek alatt megkezdődhet lassan a tereprendezés, a terület körbekerítése is. A régi tűzoltólaktanya épületének a sorsa egyelőre kérdéses, hiszen az állami tulajdonban maradt.

Óriási fejlesztések a volt honvédségi laktanya területén

Az új tűzoltólaktanya építésével együtt több mint kétmilliárd forint értékben valósulnak meg beruházások az egykori honvédségi laktanya területén – mondta el lapunk érdeklődésére Hiesz György polgármester a helyszínen, egy korábbi sajtótájékoztatón. Ismertette: a meglévő sportlétesítményeken túl szabadidőközpont, edzőcsarnok és öltöző­ épül, a szomszédos Kömlei ­Károly Sporttelep pedig új lelátót kap. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program barnamezős területek rehabilitációjára kiírt pályázatán a város ötszázhetvenmillió forintot nyert. A beruházás segíti az új tűzoltólaktanya építését is, azáltal is, hogy az utakat kiépíti­, a területet visszakapcsolja a város vérkeringésébe. Ugyanis­ a Honvéd, a Bethlen Gábor és a Baross Gábor utca felé is megteremti a közúti összeköttetést, illetve a terület közművesítését is elvégzi a város az elnyert európai uniós támogatásból – tudatta Hiesz György polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!