eger, recsk

2017.11.13. 15:47

Recski csecsemőhalál: újabb szakértőket kérdez a törvényszék

A tavalyi, recski csecsemőhalál ügyében tartott tárgyalást az Egri Törvényszék hétfőn. A megyei főügyészség a csecsemő apját, G. M.-et halált okozó testi sértés bűntettével, valamint nagyobbik gyermeke sérelmére gondatlanságból elkövetett életveszélyt okozó testi sértés vétségével vádolja.

A Heves Megyei Főügyészség mindkét gyermeke ellen megvalósított bűncselekmény miatt indítványozza felelősségre vonni G. M. vádlottat. Az életveszélyt okozó testi sértés vétségét 2015-ben, míg a halált okozó testi sértés bűntettét tavaly nyáron követte el az apa a vádhatóság szerint. A Heol az eljárás különböző mozzanatairól folyamatosan tudósított, így arról is, hogy a halállal végződött cselekményt előbb magára vállaló apa azt később az édesanyára igyekezett hárítani. Ehhez az ügyeletes orvos bíróság előtt tett tanúvallomása viszonylag erős támpontot is adott.

Az Egri Törvényszék hétfőn úgy folytatta a büntetőper tárgyalását, hogy az előzetes letartóztatásban lévő vádlott esetében a nyomozás során beszerzett elmeorvos és orvos szakértői vélemény készítőit hallgatta meg. Ők a korábban előterjesztett szakvéleményüket fenntartották.

A hétfői tárgyaláson a vádlott védője a kisfiú sérülése keletkezési időpontjának és mechanizmusának, vagyis annak megállapítása érdekében, hogy a gyermeket leejtették, és baleset történt-e, vagy pedig bántalmazták-e, új szakértő kirendelését kérte. Másik indítványában a terhelt és az ügyvédje az előzetes letartóztatás megszüntetését és a házi őrizet elrendelését kezdeményezte. Utóbbit a bíróság elutasította.

Elrendelte viszont a törvényszék büntetőtanácsa a kislánnyal szemben 2015. június 12-én elkövetett testi sértés időpontjára vonatkozóan a vádlott ismételt elmeorvosi vizsgálatát, és a mindkét gyermek sérelmére elkövetett cselekménnyel összefüggő egységes elmeorvos szakértői vélemény elkészítését. A bíróság annak meghatározása érdekében is újabb szakértői vélemény beszerzését rendelte el, hogy a kisfiú sérülése milyen mechanizmus következtében keletkezett.

A vádhatóság álláspontja

A Heves Megyei Főügyészség által megfogalmazott vádirati tényállás szerint az ügy terheltje 2016. június elsején éjjel recski otthonukban próbálta a folyamatosan síró, mindösszesen három hónapos kisfiát nyugtatni. A karjaiba vette, ringatta, de a kicsi továbbra is sírt. A vádlott a folyamatos sírástól elvesztette a türelmét, és indulatos állapotában a kisbabát – nagy erővel – megrázta, ennek következtében kisfia feje a szoba egyik berendezési tárgyához ütődött. Hajnali három óra körül a sértett rosszul lett. A szülei az orvosi ügyeletre vitték, ahol azonban már csak a halál tényét tudták megállapítani.

Sike Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában