Közélet

2007.09.18. 17:01

Sétával a rák ellen

A rákbetegségek megelőzésére, időben való felismerésére, valamint a szűrővizsgálatokon való részvétel fontosságára kívánták felhívni az emberek figyelmét az Amazonok Klubja, a Rákbetegek Országos Szövetségének önsegítő tagszervezete, valamint a Magyar Rákellenes Liga Heves megyei Szervezetének tagjai.

Tóth Balázs

A ma délutáni közös sétához bárki csatlakozhatott, aki fontosnak tartja a rákellenes küzdelmet. Az Egerben első alkalommal megrendezett akción körülbelül kétszázan vettek részt, többségükben nők, szinte mindegyik korosztályból.

A rózsaszín szalagos menet a Minarettől indult, majd a szimpatizánsok a Dobó teret és a Széchenyi utcát érintve tértek vissza a Bartakovics Béla Művelődési Központhoz. Az eseményen részt vett Szeleczki János alpolgármester is, a Kossuth Zsuzsa Egészségügyi Szakközépiskola diákjai pedig szórólapokat osztogattak.

A szervezők, Kovács Lajosné, az Amazonok Klubja, valamint Bak Imre, a Magyar Rákellenes Liga Heves megyei szervezetének vezetői elégedettek voltak a résztvevők számával. Mint elmondták, nem számítottak ekkora sikerre. Szerintük azért is volt szükség erre a figyelemfelkeltő megmozdulásra, mert megyénkben különösen magas a rákbetegek száma. Kovács Lajosné hozzátette: leginkább az emlődaganat veszélyeivel kívántak többet foglalkozni, éppen ezért sokkal több nő, mint férfi vett részt a sétán. Az előadás témáját is úgy választották, hogy az a hölgyek problémáival kiemelten foglalkozzon.

A városi program után a Művelődési Központ emeleti nagytermében a rákbetegségről, annak megelőzéséről, a gyógymódokról és a mellrákszűrésről tartott előadást dr. Megyaszai László, az egri Markhot Ferenc Kórház Onkoterápiás Osztályának főorvosa. A Védőnői Szolgálat munkatársai az emlőrák korai felismerését szolgáló önvizsgálatot mutatták be a gyakorlatban. Szeptember 30-án Budapesten egy nagyszabású, egész napos kampányrendezvényt tartanak Rózsaszín Egészségnap címmel, melynek csúcspontja a rózsaszínen kivilágított Lánchídon való séta lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!