Közélet

2007.12.28. 20:19

Egy püspök boldog emléke

A szatmári egyházmegye ma is őrzi és ápolja egykori püspöke, Hám János örökségét, boldoggá avatásának elindítását még Meszlényi Gyula püspök kezdeményezte 1896-ban.

Faragó Zoltán

Hám János 1781-ben Gyöngyösön született, s 1827-ben nevezték ki szatmári püspökké. Haláláig, 1857-ig ő vezette a szatmári egyházmegyét, közben 1848-tól 1849-ig esztergomi érsek volt.

A püspököt az egyházmegye újraszervezőjeként és Szatmárnémeti modern arculatának kialakítójaként is számon tartják a történelemkönyvek. Halálának 150. évfordulóját mind Gyöngyösön, mind a határon túli városban közösen ünneplik. A nagy egyházfi alapítványt hozott létre a nehéz sorsú ifjak taníttatására, aggmenházat és kórházat épített a város szegényeinek. Ő alapította meg a Szatmári Irgalmas Nővérek rendjét is, akik főként kórházakban és iskolákban tevékenykednek, s idén Hám János-emlékdíjat vehettek át.

Az évforduló alkalmából rendezett ünnepségsorozat egyik kiemelkedő eseménye volt a Hám János-kiállítás megnyitása az általa felépíttetett püspökség dísztermében.

Hiesz György gyöngyösi polgármester Hám János újrafelfedezésének sorsát Puky Árpádhoz, Gyöngyös egykori legendás polgármesteréhez hasonlította a püspökről elnevezett iskolában tartott ünnepi emlékkonferencián. Mint mondta, számára is csak nemrég világosodott meg a püspök életútja és városépítő teljesítménye, és emlékeztetett arra, hogy immáron Gyöngyös egyik legszebb közterülete viseli Hám János nevét. A polgármester, dr. Juhász Ferenc gyöngyösi kanonok és Keresztes György önkormányzati képviselő a nagy számban megjelent egyházi méltóságokhoz csatlakozva megkoszorúzta a püspök emlékszobrát.

 Az eseményen részt vett Schönberger Jenő szatmári püspök és Ilyés Gyula, Szatmárnémeti polgármestere. Kulturális értelemben is történt tapasztalatcsere: a szatmárnémeti templomban tartott szentmisén Baghy Emília gyöngyösi énekművész hangja zengett, míg december 30-án Hám János emlékére mindkét városban egyszerre csendül fel Mozart Missa Solemnise.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!