Közélet

2008.02.25. 11:11

A tudás esély- aktivizálnák a nem dolgozókat

A gyöngyösi Károly Róbert Kutató-Oktató Kht. és konzorciumi partnere a Gyöngyös Körzete Kistérség Többcélú Társulása a hátrányos helyzetűekkel foglalkozó szakemberek képzésére támogatást nyert az Európai Unió strukturális alapjából és kohéziós alapjából.

HEOL

A projekt célja, hogy "kistérségi szinten az aktív korú nem foglalkoztatott népesség aktiválására irányuló szolgáltatások minősége javuljon". A hátrányos helyzetűekkel foglalkozó szakemberek naprakész tudással rendelkezzenek, javuljon a kommunikációs és problémamegoldó képességük, valamint a segítő munkához hozzákapcsolódjék a szociális készségek fejlesztése is.

A kht és konzorciumi partnere egy hét modulból álló képzési programcsomagot dolgozott ki, a szociális területen dolgozó szakemberek, önkéntesek és civilek részére. Az oktatás tavaly augusztusban indult egy nyolcvan órás "Munkaerő-piaci ismeretek" elnevezésű  kötelező blokkal. Ennek keretében a résztvevők munkajogot, Európai Uniós foglalkoztatási ismereteket, alapvető munkaügyi ismereteket és a szociális ellátórendszer működésével kapcsolatos ismereteket hallgattak. Az eredményes vizsgát tevő hallgatók kommunikációs és személyiségfejlesztő tréning, problémamegoldó tréning és ECDL START bizonyítvány megszerzésére felkészítő számítástechnikai tanfolyam közül választhattak folytatásként.

- A program elmúlt féléves tapasztalata alapján elmondható, hogy az érdeklődés felülmúlta várakozásainkat. A kötelező blokkban nyolcvanketten vettek részt, és hetvenheten sikeres vizsgát tettek. A szabadon választható programok létszámait pedig alulterveztük, hiszen számtalan hallgató jelezte, hogy mindhárom programon szívesen részt venne, de helyhiány miatt erre nem minden esetben kerülhetett sor - tudatta Beneiné Maka Piroska, a kistérségi szolgáltató központ vezetője. 

 A program keretében készül egy kutatás, mely a kistérségben hátrányos helyzetben élő személyek megkérdezésén alapult, és ebben arra keresik a választ, hogy hogyan ítélik meg saját munkaerő-piaci helyzetüket az érintettek. A felmérés kiterjed továbbá a munkaadói oldal megkérdezésére is, hogy minél pontosabban megismerhessék a munkáltatói oldal igényeit.

A projekt március 13-án fejeződik be, egy konferenciával, melynek témája a "Szakmaközi együttműködés a szociális ellátórendszerben". A konferencia célja lehetőséget biztosítani a résztvevők számára a személyes tapasztalatcserére, a partnerség erősítésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!