Közélet

2008.05.02. 07:20

Érettségi: nem egyenlőek az esélyek

Nem ok nélkül aggódnak azok a végzős középiskolások, akik magyarból emelt szintű érettségire készülnek. A tananyag és a vizsgafeladatok sokszor nincsenek szinkronban.

Juhász Marianna

Bárdosné Kovács Erzsébet, a gyöngyösi Berze Nagy János Gimnázium tanára szerint az érettségire való felkészítést az is nehezíti, hogy a nyelvtan és irodalom tankönyvek különbözőképpen, eltérő alapossággal tárgyalnak egy-egy témát. Mindemellett több olyan szóbeli érettségi tétel is van, amely egyáltalán nem tananyag. Ilyen például irodalomból Kányádi Sándor, Mándy Iván és Rejtő Jenő munkássága, valamint Petőfi komikus lírája.

– Bár ezeknek a témaköröknek a feldolgozásához kaptunk korrekt szakirodalmi ajánlást,  ez egyáltalán nem elég. Ráadásul a vidéki könyvtárakban sok folyóirat, szakkönyv nem is található meg, a könyvtárközi kölcsönzés pedig nehézkes. Ha mégis megvan a könyv, akkor valaki hónapokig „ül rajta”– sorolta tapasztalatait a magyartanárnő. – Nehezítette a dolgunkat, hogy a szóbeli tételsort csupán decemberben tették közzé. Májusig már nem is maradt annyi tanóra, hogy a húsz-húsz nyelvtani és irodalmi tételt feldolgozzuk, így nem lehet megnyugtatóan, százszázalékosan felkészülni.

A tanárnő úgy ítéli meg, hogy bármennyire ügyesek is a gyerekek, egyedül nem képesek arra, hogy a szakszavakkal teli szakirodalmakból önállóan tájékozódjanak. Éppen ezért elengedhetetlen a tanári segítség. Már csak azért is, mert az emelt szintű magyar érettségi szóbeli tételek minden évben változnak, így nem elég egyszer alaposan felkészülnie a pedagógusnak sem. Mindemellett azt sem tudják az érintettek, hogy mennyire mélyedjenek bele az ismeretekbe, mennyire legyen aprólékos a tárgyi tudásuk, hiszen emellett még az előadás módját, vagyis a készségeket is pontozzák majd a vizsgáztatók.

A gyöngyösi tanárnő úgy véli, ha valaki becsületesen tanult, akkor az az írásbelit meg tudja oldani, bár ez sem lesz egy könnyű feladat.

[caption id="" align="alignleft" width="190"] Nyíri Petronella: Mindent megtettem a sikeres vizsga érdekében
[/caption]Nyíri Petronella, a gyöngyösi Berze Nagy János Gimnázium végzős hallgatója - mint mondta - kicsit fél az érettségitől, leginkább a százalékos pontszámítástól tart. A Corvinus Egyetemre készülő diák úgy érzi, mindent megtett a sikeres vizsga érdekében, részt vett egy előkészítő táborban is, ahol hasznos tapasztalatokat szerzett.

– Az egyhetes intenzív felkészítő során, amit ELTE-s végzős hallgatók tartottak, olyan témaköröket is érintettünk, amelyekről irodalomórán nem tanultunk. Nagyon hasznosak voltak a foglalkozások és a hallgatók által összeállított, emelt szintű érettségire felkészítő könyv alapján végigvettük az összes irodalomtételt – említette meg Petronella, akinek, mivel nem kért szállást, tízezer forintot kellett fizetnie az Egerben megrendezett táborért.

A tapasztalat azonban az: sok szülő nem engedheti meg magának, hogy pénzt szánjon gyermeke tanórákon kívüli fizetős felkészítő foglalkozásokon való részvételéért.

Bárdosné Kovács Erzsébet tanárnő az új érettségi és felvételi rendszerrel kapcsolatban úgy véli, a diákok több szempontból sem indulnak egyenlő esélyekkel.

– Korábban, amikor az egyetemek, főiskolák saját bizottságai felvételiztettek, sokkal egységesebb mércét tudtak meghatározni. Ezzel szemben most már nem maguk a felsőoktatási intézmények vizsgáztatnak, hanem sok-sok vizsgabizottság működik majd az ország különböző pontjain, más-más elbírálási módszerrel, alapelvekkel. Ez pedig csorbíthatja a továbbtanulók egyenlő esélyeit, hiszen a tanároknak sokkal nagyobb lehetőségük van a szubjektivitásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!