Közélet

2008.08.27. 15:03

Betemették az információs szakadékot a Mátraalján

Ünnepélyesen is felavatták ma azt a szélessávú hálózatot, amely Domoszlót, Detket, Kisnánát, Ludast és Halmajugrát látja el internet és kábeltelevíziós szolgáltatással.

Juhász Marianna

Az öt település társulásával uniós forrásokból létrehozott rendszer domoszlói fejállomásánál dr. Molnár Csaba, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára hangsúlyozta: a 290 millió forintos beruházás megvalósításával a kistelepülések immár nemcsak a Mátra, hanem Európa kapujává is váltak, részesei lettek annak az információs társadalomnak, amely ma már nem a jövőt, hanem a jelent képviseli.

– A városok és a falvak közti információs szakadékot magántőkéből vagy az önkormányzatok önerejéből nem lehetne megszüntetni, ezért van szükség az Európai Unió és az állam támogatására ahhoz, hogy minél több település indulhasson el azon az úton, ami a 21. századba vezet, például a szélessávú hálózat kiépítésével – tette hozzá a fejlesztési ügyekért felelős államtitkár.

Dr. Molnár Csaba kiemelte: Gyöngyös és térsége 2004 és 2006 között is jól teljesített az európai uniós pályázati pénzek felhasználásában. A közösséghez való csatlakozás első két évében 4,6 milliárd forint jutott fejlesztésre a mátrai kistérségben. A 2013-ig tartó Új Magyarország Program keretén belül pedig már az elmúlt másfél évben 39 nyertes pályázattal büszkélkedhet a térség, ami eddig 2,4 milliárd forintos fejlesztési támogatást hozott a Mátraaljára.

Gyurkó Béla, a projekben gesztorságot vállaló Domoszló polgármestere elmondta: örömükre szolgál, hogy már most, a rendszer indulása után néhány hónappal jóval több háztartásba köttették be az internetes és a kábeltelevíziós szolgáltatást, mint amennyi igénybevevőre a kezdeti időszakban számítottak. Jelenleg 1200-an csatlakoztak a szélessávú hálózathoz, és a bekapcsolódni vágyók száma egyre csak gyarapszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!