Közélet

2008.10.14. 14:13

Tavasztól látogatható a Mátra Múzeum természettudományi pavilonja

A napokban fejeződött be a Mátra Múzeum rekonstrukciójának második üteme. Ennek kapcsán ma ünnepélyes keretek között átadták és a nagyközönségnek is bemutatták az új természettudományi pavilont és az Orczy-kastélyhoz tartozó kertet.

Juhász Marianna

[caption id="" align="alignright" width="400"] Dr. Fűköh Levente, dr. Magda Sándor, Hiesz György és Sós Tamás ünnepélyesen átadják a pavilon épületét. Fotó: Suha Péter.
[/caption] A beruházás megvalósításához a megyei és a városi önkormányzat címzett támogatási pályázatot nyújtott be, melyet az Országgyűlés kedvezően fogadott, és március elején elkezdődhetett a kivitelezés. A nemrég befejeződött építkezés teljes költsége 1 milliárd 238 millió forint volt, melynek nagyobb része az elnyert címzett támogatás.
A természettudományi pavilon ünnepélyes átadásán Hiesz György polgármester hangsúlyozta: a szerencsének is köszönhető, hogy az első európai uniós pályázatok között találtak egy olyan támogatási lehetőséget, amely hozzásegítette a várost és a térséget ahhoz, hogy egy világszínvonalú múzeumot alakítsanak ki a Mátraalján.
Sós Tamás, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke arra hívta fel a jelenlévők figyelmét, hogy az Észak-magyarországi Régió 28 kistérsége közül a gyöngyösi közép-európai mércével mérve is jelentős fejlődésen ment keresztül az elmúlt néhány évben. Bár a Mátra Múzeum természettudományi pavilonja csupán jövő tavasszal nyeri el végleges formáját – ugyanis akkor kerülnek a helyükre a kiállítások – már most látszik, milyen egyedülálló lehetőségeket rejt magában a teljesen új múzeumi rész.

[caption id="" align="alignright" width="450"] Az elmúlt egy év alatt 3500 négyzetméternyi területet építettek be a pavilon elkészítéséhez. Fotó: Suha Péter.
[/caption] Dr. Fűköh Levente, az intézmény igazgatója elmondta: a természettudományi pavilonban kapott helyet az a pálmaház, amely nemcsak növényekkel, hanem állatokkal is bemutatja a trópusi világot. A háromszintes épület érdekessége, és a szakemberek szerint a leglátványosabb része lesz az az épületben elhelyezett 12 méteres fa, amely a földszinttől az emeletig ábrázolja majd az élővilág szintezettségét.
Az épület kialakításával párhuzamosan zajlott a kert biológiai revitalizációja is. Ennek eredményeképpen hazánkban egyedülálló, többségében őshonos növények és állatok leltek, valamint lelnek majd otthonra az Orczy-kertben.
– A magyar muzeológiában modellértékű, ami Gyöngyösön történt. Talán ennek is köszönhető az az egymillió forintos különdíj, amit a múzeumpedagógiai tevékenységünk folytatására kaptunk. Köztudott ugyanis, hogy a Mátra Múzeum oktatóbázisként is tevékenykedik – tette hozzá dr. Fűköh Levente. Az elmúlt egy év alatt 3500 négyzetméteres területet építettek be a szakemberek, hogy elkészüljön a természettudományi pavilon.

Füleki Tibor, a kivitelezést végző Styl Bau Kft. ügyvezetője az elvégzett munkákat ismertetve kiemelte: a beruházás során sok olyan értékes anyagot használtak fel, többek között borovi fenyőt, gránitot és terméskövet, melyek az adott környezetbe illenek. Emellett érdekességként említette, hogy az épület tartószerkezetéhez az űrkutatásban használt karbonszálas polimereket építettek be. Ez a technológia még ritkaságnak számít hazánkban. Az új természettudományi pavilont egyébként felterjesztették az európai uniós Europa Nostra-díjra.
Az átadó ünnepségen dr. Fodor Gábor országgyűlési képviselő a múzeum közösségi térré alakulását hangsúlyozta, mondván, ennek különös jelentősége van a 21. században, amikor sokan az otthonukba zárkóznak és a közös programok, a közös szórakozás, kikapcsolódás a háttérbe szorul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!