Közélet

2008.11.28. 10:54

A svédeknek is példát mutatott a mátraaljai LEADER akciócsoport

A Dél-Mátra akciócsoport folyamatosan dolgozik azon, hogy minél több mátrai és mátraaljai vállalkozás, illetve egyéb közösség éljen a LEADER adta lehetőséggel, és a pályázatok útján elnyerhető uniós pénzből fejlesszen.

J. M.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium rendeletmódosításának köszönhetően meghosszabbították a pályázati anyagok leadási határidejét, így január 10-ig várják a Dél-Mátrához tartozó településekről a megvalósítandó terveket, amiket Gyöngyösön a Mátrai út 36. szám alatt, a Károly Róbert Főiskola területén lévő Dél-Mátra Közhasznú Egyesület munkaszervezeténél lehet leadni. Telefonon a 37/518-312 és a 518-427 számon lehet érdeklődni.

– Örömteli, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a LEADER által támogatott pályázati lehetőségek iránt. Az érdeklődőknek továbbra is azt javaslom, hogy vegyék igénybe a szolgáltatásinkat, szívesen segítünk mindenkinek – mondta Gyurkó Béla, Domoszló polgármestere, a Dél-Mátra akciócsoport vezetője, aki hozzátette: a pályázatok többsége a turisztikai fejlesztésekre irányul.

A Dél-Mátra egyedülálló kezdeményezésként tervezi egy megyei, illetve egy régiós akciócsoport-együttműködés megvalósítását. Hevesben öt akciócsoport tevékenykedik, melyek között már meg is történt az első közös egyeztetés a további közös munkáról, amely a többek között a tapasztalatcserét is szolgálná. Emellett a Dél-Mátra közössége részt kíván majd venni a vidéki életminőség javításáért dolgozó Magyar Nemzeti Vidék Hálózat munkájában is.

Gyurkó Béla arról is beszámolt, hogy nemrég egy Svédországból, Heves megye testvérmegyéjéből érkezett újonnan alakult LEADER közösséget láttak vendégül a Mátraalján. A svédek a Dél-Mátra akciócsoport elődje, a Dél-Mátra 11 akciócsoport eredményeit tanulmányozták. Elsősorban a fiatalok helyzetére, a munkahelyteremtésre, a települések megtartó erejére, a falusi turizmusra, valamint arra voltak kíváncsiak, hogy a fiatalok milyen szerepet vállalnak a helyi döntéshozatali mechanizmusokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!