Közélet

2008.12.28. 09:09

A legjobb misebor és a borvidéki piacvédelem

Abasáron hét falu három plébánosa szentelte meg szombaton a Szent János napi borversenyre nevezett italokat. A megmérettetés fővédnökségét Dr. Magda Sándor országgyűlési képviselő vállalta fel.

F. Z.

Harminc mintát neveztek az idei Szent János-napi újborversenyre Abasáron, melyre a Mátra déli lábának hét településéről vártak borokat. A Dr. Barócsi Zoltán, a Károly Róbert Főiskola borászati tanszékének docense által elnökölt zsűri döntése alapján mindenkinek jutott érem: három arany, tizennyolc ezüst, nyolc bronz és egy külön oklevél a végeredmény. [caption id="" align="aligncenter" width="450"] Az új borokat hét község három plébánosa közös misén szentelte meg
[/caption]

Az aranyérmeket a markazi Hadobás Pince Zenitje, továbbá ugyanezen cég Kékfrankos Rozéja, és Racskó János olaszrizlingje érdemelte ki. ez utóbbi lett a miseborok mezőnyének győztese is. Az ezüstérmesek között döntő többségben vannak az olaszrizlingek és a muskotályok, de előfordult szürkebarát, valamint irsai olivér is. A legeredményesebb termelővé szintén a Hadobás Pincészetet választották.

A legjobb nedűket délután a Pálinkás Pincészetben kóstolhatták meg az érdeklődők, akiket szombaton egy különleges borszentelő mise is várt a falu templomában: hét falu három papja közösen végezte el a szertartást.

Dr. Lénártné Benei Anikó, Abasár polgármestere örömének adott hangot megnyitó beszédében, szerinte itt valóban kiderülhetett, mely fajták a Mátravidék valódi kedvencei. Dr. Magda Sándor országgyűlési képviselő, a verseny fővédnöke úgy vélte: ahogy más borvidékeken már gyakorlat, el kellene gondolkodni a kistérségben a mátrai borvidéken kívüli borok árusításának korlátozásán, hogy a Gyöngyös környékére látogatók jobban megismerjék és megszeressék az itteni fajtákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!