Közélet

2008.12.21. 11:05

Évet értékelt a roma-magyar egyesület

Közösen összegezte a 2008-as esztendő eredményeit és a jövő évre vonatkozó terveit a gyöngyösi kistérség két civil szervezete: az Együtt Gyöngyösért Roma-Magyar Egyesület és az Együtt Halmajugráért Roma-Magyar Egyesület.

Faragó Zoltán

Az évértékelő egyben jótékonysági estként is szolgált: az egyesületek ugyanis tombola szervezésével támogattak egy Durándában élő nyolctagú roma családot, valamint egy elvált, gyerekeit egyedül nevelő magyar asszonyt. A roma-magyar egyesületek ezzel is próbálják bizonyítani, hogy létezésükkel a cigány és a többségi társadalom között próbálják csökkenteni az ellentéteket - mondta el Lakatos Zsolt, a hat éve működő Együtt Gyöngyösért Roma-Magyar Egyesület elnöke.

- Két családnak tudtunk idén segíteni házfelújításban, s a Parlament Emberi Jogi Bizottságának segítségével nyertünk pályázatot egy adminisztrátor foglalkoztatására. Tucatnyi alkalommal juttattunk élelmiszercsomagokat hátrányos helyzetű családoknak - összegezte a gyöngyösi eredményeket Lakatos Zsolt.
Arról is szólt, hogy - ahogy már két alkalommal korábban - jövőre is várható egy nagyobb értékű segélycsomag érkezte a város intézményeihez és rászoruló lakosaihoz. Mint mondta, a tárgyalások lassan befejeződnek egy 200 millió forint értékű szállítmányról, mely egészségügyi felszereléseket, gépeket, bútorokat tartalmazna az Egyesült Államok európai NATO-parancsnokságának nélkülözhető készleteiből.

- A vendégek zöme itt régi barát - tette hozzá testvére, a halmajugrai roma-magyar egyesület eddigi elnöke, Lakatos Alajos - merthogy januártól az apa megromlott egészségi állapota miatt lánya, Lakatos Rozália veszi át a szervezet irányítását.
- „Egyes hatalmaknak” szemet szúrt, hogy a halmajugrai tanodában fejlődnek a romák, ami szerintük nem jó - utalt Lakatos Alajos a régóta húzódó tanoda-támogatási vitára a település önkormányzata és az ottani roma-magyar egyesület között.

Az eseményen a civil szervezetek köszönetüket fejezték ki támogatóiknak: így emléklapot kapott többek között dr. Bánhídy Péter, a Heves Megyei Vízmű Zrt. vezérigazgatója, egyben a megyei iparkamara elnöke, Pallagi László, az Egererdő Zrt. első embere, Fehér Gyula, a halmajugrai tanoda bokszklubjának edzője, és Ürmös Andor, a szociális tárca államtitkára is. A rendezvényre meghívást kaptak az amerikai nagykövetség munkatársai is, ám őket a kötelesség az USA-elnökválasztás kapcsán Washingtonba szólította, ezért nem lehettek jelen. A jótékonysági est bevételét dr. Apfel György üzletember is gyarapította, aki tíz nehéz sorsú gyermek balatoni nyaralásának finanszírozását vállalta fel. A kulturális műsort Lakatos Márió hegedűjátéka és a halmajugrai Szebb Jövőért Tanoda növendékei fémjelezték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!