Közélet

2009.02.17. 16:55

Bejegyzett egyesületként folytatják tovább a kórházvédők

Február 9-étől jogerősen bejegyzett formában működik az Egri Kórházvédők Egyesülete – közölte a non profit szervezet sajtótájékoztatóján Hegyaljai Judit, az egyesület elnöke.

HEOL

A Cégbíróság által jogerősen február 9-én bejegyzett egyesület célja elsősorban a munka nélkül maradt kórházi dolgozók segítése - hangsúlyozta Hegyaljai Judit, aki arról beszélt, hogy elsősorban munkát segítenek találni kollégáiknak, ami nem könnyű dolog. Különösen azért, mert a Heves Megyei Önkormányzat intézményeiben a kórházvédők nem nyerhetnek alkalmazást. 

- Az új egri kórház megalapításának az előkészítésén is fáradozunk, erről nem tettünk le - fűzte hozzá az Egri Kórházvédők Egyesületének elnöke, aki arról is beszélt, hogy hetente találkoznak, és összetartanak. Az egyesületnek elmondása szerint 10 alapító tagja van, és azok létszáma, akik csatlakoztak meghaladja a négyszázat. Hegyaljai Judit szerint időnként hallani olyan hangokat, hogy cserbenhagyták a betegeiket. Ez nem igaz, a valóság az, hogy olyan választás elé állították őket, amire nem voltak felkészülve.

Dr. Pócs Alfréd egyesületi alelnök a Magyar Orvoskamara megyei elnökeként jelezte, hogy ebbéli tisztségéből fakadóan folyamatos figyelmet fordít a Hospinvest működtette kórházakat érintő szakmai jelzésekre. Szerinte a sajtóban napvilágot látott országos ÁNTSZ-es ellenőrzésekkel kapcsolatos adatok arra világítanak rá, hogy a tisztiorvosi szolgálat kettős mércével mért, amikor a Hospinvest kórházműködtetését egyáltalán nem vizsgálta az engedély kiadásához kötődően. Megítélése szerint a Hospinvest üzemeltette kórháznak jelenleg nincs érvényes működési engedélye.

Elhangzott: ügyük szempontjából nagy reményeket fűznek a Szolnokon március 5-én, illetve Balassagyarmaton 9-én zajló bírósági tárgyalásokhoz. Előbbiben egy háromfős bírói tanács fog dönteni Eger város keresetéről, amelyet azért nyújtott be, mert az ÁNTSZ nem volt hajlandó ügyfélként befogadni a várost. Ennek a pernek a kapcsán előtérbe kerülhet az az orvoslista, amelyet a Hospinvest nyújtott be. Az is kiderülhet, hogy ez alapján nem lett volna kiadható a működési engedély. Ha a bíróság az engedélyt megvonná, az azonnal végrehajtandó lenne.

Dr. Mánya Kristóf a Kökény Mihály-féle nyilatkozatra reagálva, miszerint megnyugodtak a kedélyek az egri kórház körül, azt hangsúlyozta, hogy a Parlament egészségügyi bizottságának napirendjére nem volt felvéve a kórház ügye, arról nem is szavaztak, vagy tárgyaltak, így hamis az az állítás, hogy a bizottság tagjai ezen a véleményen lennének. Mánya három-négy hónapra tette azt az időt, amíg a nagypolitika országos eseményeinek elsöprő hatása az egri kórházban is kicsikarják a változásokat.
- A kórházba mi mindannyian kész vagyunk visszatérni, bármit híreszteljenek is - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!