Közélet

2009.02.19. 12:10

Dühös szülőktől kell védeni az iskolákat

A legtöbb iskolának szigorú intézkedésekkel kell gondoskodnia kell a belső nyugalomról. Kevésbé a diákok, mint inkább az olykor feldühödött szülők elfogadhatatlan magatartása indokolja a védelmet.

HEOL

Tavaly a hevesi Benedek Elek Általános Iskolában ért súlyos támadás egy pedagógust. A kirívóan súlyos esetek - szerencsére - nem mindennaposak, ám kisebb-nagyobb konfliktusok bőven terhelik az intézmények életét. A legnagyobb gondot nem a „diákcsínyek” okozzák, hanem a pedagógus módszereit megkérdőjelező szülők.

A kiskörei Vásárhelyi Pál Általános Iskolában is tudnak olyan esetről, amikor szülő rontott be, hogy megzavarja a tanítás nyugalmát. Itt ma már zárt ajtók mögött tanítanak, az iskolatitkár feladata kiszűrni, kit és miért enged be az oktatási intézménybe.

– Amikor bevezettük a kapuk zárását, sokan meglepődtek – mondta Kovács Márton igazgató –, de tudomásul vették az új rendszert. Ma már az intézményben rend van. Szeptemberben elindult a Sulipolisz, amikor egy rendőr egy hónapon át reggelente folyamatosan jelen volt. Ez sajnos pénz hiányában egy hónap után megszűnt. A szülői felelősséget szeretném nagyon hangsúlyozni, hiszen alapvetően az határozza meg a gyerek iskolán belüli viselkedését is. Sokat segítene egy legalább középiskolai végzettségű pedellus, aki nem csak a gyerekek magatartását figyelné, hanem az adminisztratív munkában is segítségünkre lenne.

Tarnabodon jelenleg egy roma pedellus dolgozik az iskolában. Az ő kiválasztásánál szempont volt, hogy tekintéllyel bírjon a problémás népesség körében. Jelenleg az ő feladata, hogy az akár óra közben berohanó szülőt - mert volt már ilyenre példa - megfékezze. Mivel Tarnabodon a tanítás idején folyamatosan jelen van a pedellus, ezért a kapukat itt nem zárják. Ennek ellenére mindig akad egy-két rendezendő ügy. Nemrég egy szülő azért rontott be, mert a gyereke azt a mesét adta be neki, hogy a tanár a falba verte a fejét. Később kiderült: a tanuló ezt a mesét azért találta ki, mert szeretett volna magántanuló lenni.

Erdőtelken a Mikszáth Kálmán Általános Iskolában felnőtt portást és pedellust is alkalmaznak. A pedagógusokat a fogadóórák idején lehet keresni, nem akkor, amikor a szülő úgy gondolja.

– A kapuk zárva vannak, ha szülő érkezik az iskolába, akkor a portás kihívja a gyereket a portáig, ha az indokolt – tudtuk meg Barna Imréné igazgatóhelyettestől. – Azt tapasztaljuk, hogy a szülők egyre többet engednek meg a gyereknek otthon, akik ezt a mintát az iskolába is magukkal hozzák. A fegyelem romlását elsősorban úgy érezzük meg, hogy a szünetekben néha 8–10 pedagógusnak is ügyelnie kell, hogy a gyerekekre figyeljen. Szerencsénkre jó a kapcsolatunk a körzeti megbízottal, aki előadásokat is szokott tartani nálunk – fűzte hozzá.

Fokozódó agresszivitás

Egy pedagógus szerint ha tíz évvel ezelőtt felemelték a hangjukat, az még visszatartó erőnek számított. Ma már azonban az emelt hang veszélyes: a gyerek azonnal támadásba lendül. A pedagóguspálya lassan a kötélidegzetűek hivatása lesz, hiszen fegyelmezni csak jó szóval lehet, ha nem akarnak súlyosabb következményekkel szembenézni.

Kömlőn a tanulók 90 százaléka roma. Besenyei János igazgató mégis azt állítja: a szülőkkel való jó kapcsolatnak és az itt még meglévő hagyományos tanár-diák viszonynak köszönhető, hogy iskolán belüli erőszakkal nem kell küzdeniük.

– Egy női és egy férfi pedellust alkalmazunk, s zárjuk a kapukat – mondta Besenyei János. – Ez utóbbit nem elsősorban a berohangáló szülők miatt, hanem hogy a gyerek engedély nélkül ne csellengjen el. A mi településünkön nincs körzeti megbízott, s ennek nagyon érezzük a hiányát. Gyakran látom, hogy a gyerek az út közepén jön iskolába. Ilyenkor kellene egy rendőr, aki figyelmezteti a veszélyekre. Ám Hevesről senki sem fog kijönni, hogy a diákok iskolába jutásának biztonságát segítse.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!