Közélet

2009.04.28. 11:15

Ballagás: kevesebben buliznak hitelből

Manapság egy középiskolát elvégezni már alapnak számít, egy érettségi önmagában még édeskevés az önálló életkezdéshez. A nagy napon azért még mindig dívik amolyan kislagzit rendezni.

HEOL

Vidéken még mindig divat a sátoros dínomdánom, a városokban inkább éttermekben foglalnak asztalt a családnak és a barátoknak a ballagás méltó megünneplésére. Sok szülő ilyenkor erején felül próbál életre szóló ajándékot adni gyermekének. Pedig manapság egy gimnáziumot vagy középiskolát elvégezni már nem túl nagy érdem. Régebben a középfokú végzettség megszerzése után a fiatalok el tudtak és el akartak helyezkedni valamilyen cégnél, és így az önálló életkezdésre is lehetőségük nyílt. Napjainkban azonban más a helyzet.
A legfrissebb statisztikai adatok szerint az érettségizett diákok közül szinte alig állnak munkába, a végzősök zöme ugyanis vagy felsőoktatási intézményben tanul tovább, vagy valamilyen érettségihez köthető szakmát szerez. Ebből következik, hogy a most hétvégén elballagó diákok továbbra is a szülők pénztárcájára, illetve gondoskodására szorulnak.

Tavaly sok család hitelt vett fel a "nagy nap" miatt, most azonban a válság okán százszor is meggondolják, hogy mire igényeljenek kölcsönt. A ballagás - az adatok szerint - idén nem tartozik ezek közé a célok közé. A magyar családok zöme hiába is szeretné, nem tud százezreket költeni egy ilyen alkalomra. Persze akadnak, akik most is mélyen a zsebükbe nyúlnak, drága ajándékokkal köszöntik "éretté váló" csemetéjüket. Idén a legkelendőbb ajándéknak a laptopok, a készpénz, illetve az arany ékszer számít.

Pár komoly szó meghatározó útravaló lehet

A pszichológus szerint bár manapság minden a pénz körül forog, a ballagások ennél többről is szólhatnának. A pillanat komolyságát, azt, hogy szerintünk - szülők szerint - a ballagás valóban a nagybetűs élet kezdete, a drága ajándékok helyett érzékeltethetjük egy alkalomhoz illő szép idézettel, könyvvel is. Ennek kiválasztásához ugyan idő kell, de néhány mondat valóban életre szóló útravalóul szolgálhat, míg a pénz sokszor észrevétlenül elfolyik.

Mibe kerül most egy ballagás?
Öltöny, ing, nyakkendő, cipő: 30–45 ezer
Női kosztüm: 15–25 ezer
Tabló, fotók: 5–7 ezer
Virágok: 3–5 ezer
Fodrász: 3–4 ezer
Kozmetikus: 2–4 ezer
Ebéd, ital (egy főre): 2–8 ezer forint
Ajándék: 2 ezer forinttól akár több százezres értékig

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!