Közélet

2009.04.30. 19:16

Később fizet bért a HospInvest Gyöngyösön

A HospInvest, illetve a gyöngyösi kórház aktuális helyzete volt a városi képviselőtestület csütörtöki ülésének témája. Kemény beszólásokkal.

HEOL

A testület a gyöngyösi kórház ügyeivel foglalkozott, azon feljegyzés alapján, amit az önkormányzat egyeztető bizottsága és a HospInvest tárgyalásán született. A most kiosztott irat szerint Kollányi Gábor, a HospInvest elnöke azon a megbeszélésen azt mondta: ha Egert elbukják, Gyöngyöst és Hatvant akkor is meg akarják tartani. Azt is mondta: a jelenlegi súlyszámokkal nem működtethető a kórház. Kollányi az egyeztetésen leszögezte: ugyan a gyöngyösi intézmény tartozása  jelenleg félmilliárd forintra rúg, az összeg "tartalmaz belső adósságokat is". Gyöngyös veszteségét nem tudják havi 30 millió forint alá levinni, mert az már a betegellátás színvonalát veszélyeztetné.  "Több szerződés és szándéknyilatkozat van folyamatban, de háborúba senki nem akar pénzt vinni. Ha nincs nyugalom, nincs szakmai befektető" - közölte a megbeszélésen az elnök. Szerinte mára bebizonyosodott, hogy nem lehet a vagyonkezelésből finanszírozni a működtetést. Új struktúra kidolgozásáról is beszélt, mert enélkül "csak vergődni tud a kórház".

Kollányi hangsúlyozta: a veszteségeket hajlandóak pótolni, de a kiszámíthatatlanságot nem tudja kezelni a cég: pedig lenne is befektető, ha "látná a rendszerben a nyugalmat". Ezek után a tárgyaló felek május 28-ban határozták meg az "ésszerű teljesítési határidőt", s addig tovább egyeztetnek. A város május kilencedikéig koncepciót vár a HospInvesttől a jövőképét illetően, de abban is kiegyeztek: ha tovább romlanak a körülmények, a szerződéseket bármikor, akár május vége előtt is felbonthatják.

Ellenőrzések, beteg orvosok, késő munkabérek

A Gyöngyösi Kórház Kft. ügyvezetője, Kovács Andrea - már a mai ülésen - arról számolt be: bár a szakmai munka rendben folyik az intézményben, várhatóan ismét csúsznak a fizetések: csak e hó nyolcadikán kapnak bért a városi kórház dolgozói. A csődegyezség után több szolgáltató a havi rendszer helyett heti számlázást kért a HospInvesttől.

- Minden nap ÁNTSZ-ellenőrzésünk volt, az OEP is ellenőrzött, és adatokat kért az Egészségbiztosítási Felügyelet is. Máig nem tártak fel hiányosságokat a betegellátásban - közölte Kovács Andrea. Assani Omar orvos-igazgató pedig azt említette: már eddig is sok orvos vett ki betegszabadságot, s többen nem vállalnak egyelőre ügyeletet sem. Hozzátette: ennek ellenére az orvosok mindent megtesznek a betegekért, az ellátásban nincs fennakadás. Bár április elején két hétig alig hetven százalékos teljesítménnyel ment a gyógyítás, s műtéteket ütemeztek későbbre.

Hiesz György polgármester úgy fogalmazott: kórházügyben "hamarosan felelős döntést kell hoznia a testületnek". Ha szerződésbontásra kerül a sor a céggel, az eddigi veszteséget ugyan nem örökli meg az önkormányzat, az állandóan termelődő, havi 30-50 milliós mínuszt viszont igen. Dr. Tatár László, a Polgári Frakció vezetője kétségbe vonta, hogy a HospInvest keddi országos csődegyezsége bármilyen pozitív eredménnyel járt volna. Szerinte az adósságok törlesztésének átütemezése egyáltalán nem teljesítmény, s kár ezt "sikerpropagandaként" tálalnia a kórházműködetető cégnek.

Keresztes György jobboldali városatya úgy vélte: "be volt kódolva, ami bekövetkezett, kár, hogy nem vette ezt komolyan a szocialista frakció". A képviselő szerint újra költségvetési intézménnyé kellene alakítani Gyöngyös kórházát.

Az önkormányzat egyelőre kivár. Részt vesznek az Asszani Omar kórházigazgató által kezdeményezett - "politikamentes", nem hivatalos - egyeztetésen is a kórház további sorsáról. Elhangzott az is: a kórházi felügyelőbizottság határozatképtelenné válása is aggasztó, hiszen Tatár László után nemrég Sári István elnök is lemondott mandátumáról.

Dugulj el, tűnjön el, infantilis - a vita heve

Éles szócsatába torkollott a kórházról folyó eszmecsere. A vita hevében előbb Keresztesi József SZDSZ-es képviselő okolta a Fideszt a vizitdíj bevezetésének megakadályozása miatt "infantilis tevékenységgel", majd a közbeszóló Keresztes Györgynek azt mondta: "Dugulj el!". Dr. Tatár László, a Polgári Frakció irányítója visszautasította ezt a hangnemet, erre Hiesz György válaszul felidézte a héten született bírósági döntést, melynél a polgári oldal sikertelenül vádolta őt jó hírnevük megsértésével. Tatár újra szót kért, s kijelentette: "az ember megfeszülhet a kórház megmentéséért", ha a szocialisták meg az liberálisok ebben nem partnerek. Hozzátette: az SZDSZ minisztereinek ámokfutása tette tönkre az egészségügyet, s kifejezte reményét, hogy "az SZDSZ eltűnik a politikai palettáról a szakértőivel együtt". Hiesz erre kontrázva tudatta: szerinte az MSZP folyamatosan keresi a megoldást, s pont ők közvetítenek a megye és Eger között is, mert számukra "fontosabb a működés, mint hogy egymáson sebeket ejtsünk".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!