Közélet

2009.12.10. 11:12

Őrlángon a fűtésszámla és még a villanyt is lekapcsolják

A költségvetési megszorítások közepette a közpénzből gazdálkodó intézményeknek jól jön a tavaszias időjárás, hiszen a fűtésre most kevesebbet kell költeniük.

HEOL

 Esett a hó, és kemény fagyok is voltak tavaly novemberben. Az idén az elmúlt hónapban visszajött a tavasz, ami szinte mindenhol jócskán csökkentette a fűtési költségeket. Az elmúlt hetek enyhe időjárása miatt Pétervásárán is jelentős megtakarítást könyvelhettek el az önkormányzati fenntartású intézményekben.

Pál László polgármestertől megtudtuk: itt nemcsak a szokatlan télelőnek köszönhetőek az alacsonyabb közüzemi számlák, hanem az óvodában, idősotthonban elvégzett felújítási, fűtéskorszerűsítési beruházásoknak is. Mindkét helyen korszerű nyílászárókra cserélték a régieket. Ezzel átlagosan 15–20 százalékos megtakarítást értek el, amely akkor is érvényesül, ha hidegebbre fordul az idő.

Istenmezején Kotroczó István polgármester is arról beszélt, hogy a tavalyi hasonló időszakhoz képest kevesebbet fizettek fűtésre. Néhány tízezer forintot tudtak megspórolni a büdzsében. Ám ez az összeg hamar elolvadhat, ha beköszönt az igazi tél. 
Verpelét önkormányzatának gazdasági vezetője, Kiszály Mária kifejtette, hogy átalányban rendezik a polgármesteri hivatal és az intézmények gáz- és villamosáram-számláit. Ezért momentán konkrétumot nem mondhat, csak az év végi elszámoláskor derül ki az esetleges megtakarítás. 

Szárba szökő repce, aktívak a kártevők

A hosszú, enyhe ősz elegendő csapadékkal is párosult, ez pedig kedvezett a vetéseknek, a táblák egységes képet mutatnak. A repce szárba szökkenése azonban hátrány, hiszen megnő a kifagyás veszélye. A kártevők is aktívabbak a melegebb időszakokban.

Ha ez a tendencia folytatódik, azaz télen nem lesz hótakaró a szántóföldeken, de hideg sem lesz, az a kórokozók elszaporodását vonhatja magával. A hirtelen jövő nagy hideg sem kedvezne a növényeknek, hótakaró nélkül ugyanis fagykárt szenvednének.

Kiskörén a városi önkormányzatnál már szembesültek az előző hetekben tapasztalt magasabb hőmérséklet meglehetősen jótékony hatásaival: a polgármesteri hivatal és az iskola utolsó negyedéves fűtésében ugyanis 15–18 százalékos a megtakarítás, ez pedig azt jelenti, hogy 620–630 ezer forintot spóroltak meg a költségvetésük számára.

Az abasári helyhatóság hét intézményének a fűtéséről gondoskodik. Elmondták, hogy a melegért tavaly novemberben összesen 13 ezer forinttal fizettek többet, mint az idén ugyancsak az elmúlt hónapban. A spórolás ugyanakkor nemcsak a jó időnek köszönhető, hanem annak is, hogy az intézményekben megfordulók eleget tesznek a táblán kifüggesztett kéréseknek.
Nevezetesen annak, hogy mindig csukják be az ajtót, kapcsolják le a villanyt, kapcsolják ki az elektromos berendezéseket, ha már nincs rájuk szükség. 

A vastag falak is segítenek a szállodában

Az egri Hotel Senator Ház üzemeltetője, Cseh András megjegyezte: nemcsak az enyhe novembernek köszönhető, hogy takarékos üzemmódban működhetett a kazánjuk. Szerencsére a ház vastag falakkal rendelkezik, így kevesebb gáz is elég, hogy kellemes hőmérsékletet biztosítsanak. A szállodában az éves elszámolás szerint átalányt fizetnek, ezért majd a tél végén derül ki, hogy az idei november mit takarított meg nekik. Ha majd szükséges, akkor hősugárzót is beállítanak, bár az igen drága.

A témával a Heves Megyei Hírlap csütörtöki számában foglalkozik.

Ha ez a tendencia folytatódik, azaz télen nem lesz hótakaró a szántóföldeken, de hideg sem lesz, az a kórokozók elszaporodását vonhatja magával. A hirtelen jövő nagy hideg sem kedvezne a növényeknek, hótakaró nélkül ugyanis fagykárt szenvednének. Az ember melegségre vágyik. A gyerekek is. Fotó: Ötvös Imre -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!