Közélet

2010.01.27. 12:39

HospInvest - per nincs, követelés már van

A HospInvesttel, illetve annak felszámolójával egyik önkormányzat sem áll perben, bár kölcsönösen vannak elszámolatlan tételek.

S. P.

A HospInvest után a megyei kórházat a megyei önkormányzat új cége üzemelteti, a hatvani gyógyintézményt szintén a város működteti cégén keresztül, a gyöngyösit pedig egy befektető vette át.


A HospInvest Zrt. és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) pereskedése kapcsán Merczel József, a Heves Megyei Önkormányzat alelnöke kérdésünkre leszögezte: a megyei önkormányzatnak ezekhez az ügyekhez vajmi kevés köze van.
– Perben sem az OEP-pel, sem a HospInvesttel nem állunk. A kórházat a megye azokkal a feltételekkel vehette vissza, ahogyan azt átadtuk. Amikor a HospInvest átvette a kórházat, akkor ő kapta meg a pénztártól annak a két hónapnak a finanszírozását, amikor még megyei intézményként működött a kórház. Amikor pedig visszavettük, ennyi időre szóló finanszírozást kaptunk meg mi is – fejtegette az alelnök.


Merczel József tudatta azt is, hogy a felszámolóbiztosnak bejelentették igényeiket, ám pontos adattal nem tudnak szolgálni. A munkaügyi perek egy kivétellel befejeződtek, a megítélt összegeket a megye kifizette. Merczel szerint más kategóriába tartoznak a beszállítói követelések. Vannak cégek, amelyekkel a megyei önkormányzat megegyezett, és azóta is szállítói a kórháznak. Olyan követelés is előfordult, amit a HospInvestnek és a megyének benyújtottak, ezeket jelezték a felszámolóbiztosnak.


Gyöngyös önkormányzata két jogcímen jelentett be igényt a HospInvest felszámolójának – tudtuk meg Végh Attila alpolgármestertől. Kötbér-követelésként 257 millió forintra tart igényt a város, és 227 millióra értékcsökkenés miatti vagyonvesztés címén. A kötbér-követelés jogosságát második nekifutásra elismerte a felszámoló. Aki ugyanakkor „ingó vagyon visszaadására hívta fel az önkormányzatot”, s ezt pénzben kérte megfizetni. A város álláspontja szerint a felszámoló a 286 millió forintos követelés jogalapját sem közölte, és nem támasztotta alá értékelhető, részletező kimutatással sem, ezért a város ezt nem ismeri el.
Az alpolgármester tudomása szerint nem folyik per az önkormányzat és a felszámoló között. Ha az utóbb említett követelését bíróságon akarná érvényesíteni a cég, s még ha meg is nyerné, fizetnie aligha kellene az önkormányzatnak, hiszen a kötbér-követelést úgynevezett beszámítással kérnék figyelembe venni.

Merczel: a mérleg másik serpenyője

Fontosnak tartom megjegyezni, hogy a megyei kórházat egykor működtető részvénytársaság nem az egri kórházban „hozta össze” a teljes tartozását – jegyezte meg Merczel József, hozzátéve: érdemes megemlíteni azt az ötvenmillió forintot is, amit iparűzési adó címén szedett be a HospInvesttől Eger önkormányzata.


Az OEP-finanszírozások kapcsán Végh Attila úgy fogalmazott: ez egyelőre a felszámoló és az egészségbiztosítási pénztár ügye. Ha olyan döntés születik, hogy a HospInvestet illette volna meg a már nem neki utalt finanszírozás, akkor az OEP-nek kell eldöntenie, hogy ezt „büntetésként ráterheli-e a szegény kis kórházra”.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!