Közélet

2010.04.02. 11:44

A megyei alelnök a nemzetközi kapcsolatokra a legbüszkébb

A Heves Megyei Közgyűlés alelnöke, Merczel József az Egerért és szűkebb hazánkért végzett közéleti tevékenysége elismeréseképpen március 15-én a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét vehette át Budapesten, az Önkormányzati Minisztériumban.

HEOL

– Életem nagy szerencséjének tartom, hogy szerintem optimális időszakokban, nyolc-tíz évenként tudtam új feladatra váltani – mondja a kitüntetett. – Dolgoztam a KAEV-nél, majd az oktatási igazgatóságon, ahol sikerült vezetési ismereteket szereznem. 1994 és 1998 között tagja voltam az egri városi önkormányzatnak, az ügyrendi bizottság elnökeként tevékenykedtem. 2002 óta vagyok a megyei közgyűlés általános alelnöke. Az ELTE politikaelméleti szakán szereztem politológus diplomát, így végül is jelenleg azzal foglalkozom, ami a szakmám.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Merczel József szerencsésnek tartja, hogy nyolc-tíz évenként tudott váltani. Fotó: Ötvös Imre
[/caption]

A magas elismerés birtokosa az előző választási ciklusban egyedül töltötte be az alelnöki posztot a Megyeházán, most viszont két társadalmi megbízatású alelnök is dolgozik mellette, hozzájuk tartoznak az oktatási, művelődési és a sportfeladatok, a „maradék” – ami azért nem kevés ám, pénzügy, egészségügy és így tovább – Merczel József területe.

Az alelnök kérdésünkre kiemelte: véleménye szerint Heves megye rendkívül sikeres a nemzetközi kapcsolatok terén. Nagyon sok nemzetközi pályázatot nyertek, s a finnországi Tamperében a több mint háromszáz régiót, tartományt, megyét tömörítő Európai Régiók Gyűlésétől (ERGY) 2008 végén Heves kapta meg a kommunikációs díjat. Ez annak a megyének jár, amely a leghatékonyabban, legeredményesebben, kreatív ötletek megvalósításával vesz részt az EU-val összefüggő kommunikációs tevékenységekben.

Szűkebb hazánk és svéd, erdélyi, francia, osztrák, lengyel partnerei között napi gyakoriságú a kapcsolat. Sok jó példa van arra is, hogy pályázati források révén a kulturális, oktatási, szociális intézmények működhettek együtt, cserélhettek tapasztalatokat.

Merczel József

Született: Eger, 1947. április 5.

Iskolái: általános iskola, Eger; közgazdasági technikum, Eger; politikai főiskola; ELTE politikaelméleti szak

Munkahelyek: KAEV, Oktatási Igazgatóság, MSZP megyei iroda, Heves megyei önkormányzati hivatal

Családja: nős, két gyermeke és két unokája van

Kikapcsolódás: olvasás, utazás, unokák

Elismerése: Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkereszt (2010)

Abban a kevés szabadidejében, ami marad, az alelnök elsősorban olvasni szeret, a történelmi és a politikai témájú könyvek a kedvencei, s bevallása szerint e tekintetben van is némi restanciája, merthogy több kötetet vásárolt meg, mint amennyit eddig el tudott olvasni. Nejével sokat utaznak, hiszen a gyerekek és az unokák Szombathelyen, illetve Kaposváron élnek. Gyulára járnak még rendszeresen fürdőbe, már csak – ahogy Merczel József fogalmaz – a koruk miatt is.

Iskolái: általános iskola, Eger; közgazdasági technikum, Eger; politikai főiskola; ELTE politikaelméleti szak

Munkahelyek: KAEV, Oktatási Igazgatóság, MSZP megyei iroda, Heves megyei önkormányzati hivatal

Családja: nős, két gyermeke és két unokája van

Kikapcsolódás: olvasás, utazás, unokák

Elismerése: Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkereszt (2010) Merczel József szerencsésnek tartja, hogy nyolc-tíz évenként tudott váltani. Fotó: Ötvös Imre -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!