Közélet

2010.05.14. 20:01

Megalakult az új Országgyűlés

Heves megye 14 országgyűlési képviselője is esküt tett pénteken a Parlamentben, az áprilisban megválasztott új Országgyűlés alakuló ülésén.

R. M.

Az ünnepi eseményen Sólyom László köztársasági elnök arról beszélt: a rendszerváltozás utáni és a mai helyzetben hasonlóság van a közérzületben, a múlt tagadásában és a várakozásokban. Az utóbbi években ismét átéltük, ahogy a kormányzás elfordult a jótól, és ahogy a kormányzás érdektelenné vált a többség számára.

Az államfő hangsúlyozta: abban a történelmi parlamentben nem volt radikális frakció, most viszont van. Pontos határa van annak, hogy az alkotmány alapértékeivel, az egyenlőséggel szemben álló erkölcsi nézetek hangoztatása mikor lesz tűrhetetlen büntetőjogilag. Sólyom László szerint a mentelmi jog nem védheti a gyűlöletre uszító képviselőt. Kizárólag a tettek számítanak. Azzal lesz Magyarország demokrácia, ha megfékezi a szélsőségesek erőszakosságát.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Vona Gábor csak az eskütétel alatt vette le zakóját. Fotó: Nemes Róbert
[/caption]

Akadt persze finoman fogalmazva is „vitatott pillanat” az alakuló ülésen: Vona Gábor, a Jobbik elnöke gárdamellényben tette le a képviselői esküt, emiatt Bajnai Gordon ügyvezető kormánya feljelentést tesz ellene, s a történteket Sólyom László köztársasági elnök is mélységesen elítélte. Szűkebb hazánk képviselői számára persze mindezek ellenére felemelő volt átélni az eseményeket. Minden frakcióból megkérdeztünk egy-egy politikust az első parlamenti napról.


Horváth László (Fidesz) azt hangsúlyozta, hogy – miként az államfő is mondotta – legalább akkora, ha nem nagyobb a mostani parlament felelőssége és lehetősége, mint a rendszerszerváltás-kori törvényhozásé. Horváth szerint az új Országgyűlés elsődleges küldetése, hogy teremtse meg egy új társadalmi és gazdasági rendszer kiépítésének feltételeit, természetesen az alkotmányos, jogi keretek tiszteletben tartásával. A képviselő elmondta: sajnálja, hogy Vona Gábor a mellénybotránnyal méltánytalan helyzetet teremtett, indokolatlanul, oktalanul megsértette pontosan azokat a jogi kereteket, amelyek betartására esküt tett.


Habis László (KDNP) méltóságteljesnek nevezte az ülést, felemelő érzés volt számára, hogy Eger új egyéni képviselőjeként jelen lehetett az eseményen. Mint mondta, nagyon örül annak, megtiszteltetésnek veszi, hogy polgármesterként az igen fontos kérdésekkel, egyebek mellett az önkormányzati reformmal, a helyi feladatok újragondolásával, a területi különbségek kiegyenlítésével foglalkozó önkormányzati és területfejlesztési bizottság alelnöke lehet. Meggyőződése, hogy igen gyorsan intenzív munka kezdődik az elkövetkező hetekben. Embert próbáló feladat lesz ellátni egyidejűleg a polgármesterséget és a képviselőséget, de az önkormányzati választások már új, kedvezőbb struktúrát hozhatnak.

Sós Tamás (MSZP) kissé furcsállotta, hogy a jobboldali parlamenti többség nem fogadta el az Országos Választási Bizottság beszámolóját, szerinte lehet, hogy ez a testület megbuktatásának, lecserélésének szándékát vetíti előre. Vona Gábor „jelenete” ellentmondásos volt, éppen úgy esküdött fel a törvényekre, hogy közben megsértette azokat. Világossá kell tenni – fogalmazott Sós –, hogy ami a Tisztelt Házon kívül törvénybe ütközik, az a Házon belül is törvénysértő. A képviselők mutassanak példát. Úgy látszik, Vona „tesztelte” a Parlament tűrőképességét.

Mirkóczki Ádám (Jobbik) ellenben arról beszélt, hogy végre van egy politikus, aki betartja a szavát. Vona Gábor megígérte, hogy a gárda mellényében – nem az egyenruhájában, ez fontos különbség – teszi le az esküt és ekként is cselekedett. Szánalmas az e körül keltett hisztéria. Egyebekben Mirkóczki is felemelő érzésről, soha vissza nem térő pillanatról szólt az alakuló ülés kapcsán. A Parlamentben persze még szokni kell a légkört, s a többi frakciót. Annyi bizonyos, hogy a jobbikosok nem „játszótársnak” kerültek a törvényhozásba.

Ivády Gábor (LMP) úgy fogalmazott: „mellbe csapta” a megtiszteltetés, ugyanakkor érzi, hogy nagyon gyorsan elkezdődik a munka, s hatalmas súly nehezedik majd a törvényhozókra. Úgy gondolja, képviselőként többet tehet majd falujáért, Ivádért, amelynek polgármestere. Ő szintén elítélte a mellényes akciót, mondván, a törvények mindenkire vonatkoznak.

Parlamenti bizottsági helyek és tisztségek

Megyénk országgyűlési képviselői közül többen is fontos tisztségeket töltenek be a Parlament állandó bizottságaiban. A KDNP-frakcióból az egri dr. Lukács Tamás az emberi jogi, kisebbségi, civil és vallásügyi grémium elnöke lett, míg Habis László, a hevesi megyeszékhely polgármestere az önkormányzati és területfejlesztési bizottság alelnöke. Információink szerint a Fidesz-frakcióból Demeter Ervin a nemzetbiztonsági bizottság alelnöke, a hatvani Szabó Zsolt a fogyasztóvédelmi testület alelnöke. A pétervásárai választókerületből Horváth László a sport- és turisztikai bizottság tagja, a gyöngyösi térség képviselője, Balázs József és a füzesabonyi körzetből Herman István a költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottságba kerül. A hevesi térség honatyája, dr. Tóth József ugyancsak az önkormányzati és területfejlesztési bizottság tagja, csakúgy, mint az LMP-ből Ivády Gábor. A szocialista Sós Tamás az oktatási és tudományos bizottságban tevékenykedhet. Az ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottság elnökének az egri Sneider Tamást jelölte a Jobbik. Mirkóczki Ádám a Lukács Tamás által elnökölt, említett emberi jogi grémiumban dolgozik majd az elkövetkezőkben, a gyöngyösi származású Vona Gábor pedig, amellett, hogy a Jobbik frakcióvezetője, a mezőgazdasági bizottság tagja lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!